Maart-November 2023

beleving

Feestelijke opening op het Conscienceplein

Op 22 april 2023 opende de centrale tentoonstelling Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen. Dat vierden met een feestelijke dag op en rond het Hendrik Conscienceplein. 

In de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek kon je de live opnames van de podcast Barokke Influencers bijwonen. Podcastmaker Anke Verschueren ging in gesprek met Johan Verberckmoes en Leen Huet over de historische zeventiende eeuw, en met Adriaan Raemdonck en Dennis Van Mol over kunst in de twintigste eeuw

Tutti Fratelli zongen het festival leven in vanuit de ramen van de pastorij aan het Conscienceplein en in de Sint-Carolus Borromeuskerk. 

Herbeleef het openingsfeest.

Tutti Fratelli op het Conscienceplein en in de Sint-Carolus Borromeuskerk © Diego Franssens

Poëzieprijs RUBI

Rubi – The Cultural Factory organiseert tweejaarlijks een poëziewedstrijd voor alle studenten, personeelsleden en alumni van de Universiteit Antwerpen en de AP Hogeschool. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van Barokke Influencers

Aan de deelnemers werd gevraagd gedichten te schrijven in de stijl van de barok, en zich te laten leiden door de extravagantie en complexiteit van de barokke periode. Campusdichteres Esohe Weyden, dichter en bekroond poëziereiziger Peter Holvoet-Hanssen en Harold Polis, intendant van het festival, vormden de jury. 

De inzendingen toonden een rijke variatie aan beelden en temperamenten, zodat het voor de jury niet eenvoudig was om een keuze te maken. Opvallend was het aantal gedichten waarin klassieke vormen werden nagebootst – een bewijs dat de deelnemers zich terdege hadden voorbereid op hun taak. De manier waarop de deelnemers zich de barok hadden toegeëigend, gaf uiteindelijk de doorslag bij het bepalen van de laureaten. Zintuiglijke indrukken zo weergegeven dat er een andere werkelijkheid verschijnt: dit is bij uitstek een aanpak die bij de barok hoort. 

Om die redenen plaatste de jury het gedicht ‘Uit al uw poriën vloeit de Schelde’ van Kristof Smeyers op de eerste plaats.  

Lees het winnende gedicht en het interview met de dichter.

De uitreiking van de RUBI-poëzieprijs © Guy Kleinblatt