Maart-November 2023
Affiche 'Zoek-Stadion'

Artistiek laboratorium Zoek-stadion

Van 24 juni tot en met 3 december 2023 in het Atrium van het Havenhuis.

Op welke manieren staan kunstenaars vandaag in dialoog met de wereld? En op welke manieren kunnen ze vanuit hun kunstenaarspraktijk mee nadenken over de uitdagingen van de toekomst? Dat onderzochten vijf hedendaagse kunstenaarscollectieven in Zoek-Stadion, een artistiek laboratorium dat in het Havenhuis werd ingericht. Curator Sergio Servellón nodigde FAAR, Extra Curriculum, Antwerpen Reactief, ARTwork en MUCE uit om afwisselend vier weken een permanente installatie in het Havenhuis te vullen en een publieksprogramma te maken, dat deels online werd gecapteerd. Daarbij werden bezoekers gestimuleerd om actief deel te nemen. Net zoals bij de Sodaliteit die in de zeventiende eeuw nadacht over maatschappelijke kwesties, lag de focus op kennisdeling en samenwerking. 

De veelvormige sculpturen van Nadia Naveau vormden de rode draad doorheen de hele looptijd van Zoek-Stadion.

© Maureen De Witte

Nadia Naveau

Het werk van Nadia Naveau kreeg een centrale plaats in het laboratorium, omdat haar werk symbool staat voor de verstrengeling van traditie en vernieuwing. In hun weelderigheid en luxe sluiten Naveaus sculpturen vormelijk nauw aan bij de barok. 

Nadia Naveau experimenteert met vormen, materialen en kleurgebruik. Ze put inspiratie uit verschillende contexten die versmelten in een eigenzinnige iconografie. Met haar sculpturen verkent ze de grenzen tussen het figuratieve en het abstracte, het barokke en het gestileerde, het hedendaagse en het klassieke. In het Havenhuis stelt ze haar veelvormige sculpturen tentoon. Ze variëren in schaal van zeer klein tot levensgroot en worden gerealiseerd in uiteenlopende materialen: gips, keramiek, polyester, beton of plasticine. 

Lees het interview met Nadia Naveau.

FAAR
24.06.2023 – 23.07.2023

Met werk van Arthur Van de Velde, Rune Tuerlinckx, Daan Peeters, Witold Vandenbroeck, Laurence Petrone, Anouk Van Offenwert, Nel Maertens, Ine Kools en Jeffe De Brabandere

FAAR – For Artists And Residents – is een Antwerps collectief van schilders, beeldhouwers en ontwerpers. In het Havenhuis blikken ze deze zomer terug op hun tweejarig bestaan. Deze expo laat je kennismaken met de kunstenaars en hun projecten. Tijdens lezingen, gesprekken en performances staan ze stil bij actuele thema’s zoals de schaarse creatieve ruimte in de stad of de voordelen die een kunstenaarscollectief kan bieden om je weerbaarheid te vergroten als kunstenaar.

Lees het interview met FAAR!