Maart-November 2023

Nieuws

Grote Vragen voor een wereld in transitie: een dialoog tussen traditie en vernieuwing

01 februari 2023

Net als vandaag was de 17de eeuw een turbulente tijd. Godsdienstoorlogen, handel en migratie deden het heersende wereldbeeld wankelen. Kunnen we vandaag nog inspiratie vinden in de barokke oplossingen van toen? We zoeken het antwoord in de lezingenreeks ‘Grote Vragen’ met onder meer Lea Ypi, Wim Decock, Liz Bucar, Judith Pollmann en Ad Meskens.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 7: Marjolijn van Heemstra en WOuter Druwé

20 december 2022

Voor de voorlopig laatste podcastaflevering voerde Anke Verschueren een gesprek met schrijver, theatermaker en filosofe Marjolijn van Heemstra en jurist, professor en kandidaat-priester Wouter Druwé, over roeping, geloven en zingeving.

Verder lezen…

hoe verhouden de verschillende expo’s zich tot elkaar? Een stand van zaken.

16 november 2022

Barokke Influencers maakt een tijdreis die meer dan vier eeuwen omspant. We vertrekken in het Antwerpen van de 17de eeuw en landen in het heden, waar we terugblikken en vooruitkijken. Hoe verhouden de drie tentoonstellingen die varen onder de vlag ‘Barokke Influencers’ zich tot elkaar?

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 6: Sibo Kanobana en Johan Verberckmoes

30 november 2022

Voor aflevering 6 spreekt Anke Verschueren met sociolinguïst en docent postkoloniale studies Sibo Kanobana en historicus Johan Verberckmoes over missionering en dekolonisatie. Samen proberen ze vanuit historisch perspectief de vertaalslag te maken naar de postkoloniale denkbeelden van vandaag.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 5: David Eelbode meets François d’Aguilon

17 november 2022

Voor de vijfde aflevering duikt Anke Verschueren met David Eelbode, schrijver en professor wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, diep in de exacte wetenschappen. Wiskunde, optica, astronomie en filosofie: het komt allemaal aan bod.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 4 over Schilderkunst en mecenaat met RiseOne en Ingrid Stevens

26 oktober 2022

In de vierde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de barokke schilderkunst in de 17de eeuw en de invloedrijke ‘street art’ vandaag: Peter Paul Rubens meets grafittikunstenaar RiseOne. Met Ingrid Stevens spreekt Anke over moderne vormen van het mecenaat.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 3 over beïnvloeding met Memes van ’t Stad en Esther Van Thielen

12 oktober 2022

In de derde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de populaire internetmemes van vandaag en de devotieprenten die door de jezuïeten in de 17de eeuw werden ingezet om hun geloofsovertuiging te verspreiden.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 2 met Els Hertogen (directeur 11.11.11) over solidariteit

28 september 2022

In de tweede aflevering van de podcast ‘Barokke Influencers’ duikt Anke Verschueren samen met Els Hertogen, directeur van 11.11.11 in het complexe begrip solidariteit.

Verder lezen…

Sfeerverslag van de persvoorstelling

20 september 2022

Op donderdag 15 september stelden we het programma van ‘Barokke Influencers’ voor aan pers en genodigden in de sfeervolle Sint-Augustinuskerk van AMUZ. Het was een gloedvolle middag.

Verder lezen…

Programma ‘Barokke Influencers’ officieel voorgesteld aan de pers

15 september 2022

Verschillende tentoonstellingen, barokke muziekconcerten, een lezingenreeks met sprekers uit binnen- en buitenland en een markant belevingsparcours voor jong en oud: dat is ‘Barokke Influencers’.

Verder lezen…

Maak kennis met ‘Barokke Influencers – de podcast’

14 september 2022

In aanloop naar het stadsfestival in 2023 lanceren we dit najaar de tweewekelijke podcast ‘Barokke Influencers’. Iedere aflevering zoomt in op een universeel onderwerp dat tegelijkertijd eeuwenoud en brandend actueel is. In gesprek met allerhande influencers van vandaag onderzoekt podcastmaker Anke Verschueren hoezeer de erfenis van de barok nog doorleeft.

Verder lezen…