Maart-November 2023

Nieuws

Podcast ‘Barokke Influencers’ | Aflevering 18: Intdendant Harold Polis blikt terug

30 november 2023

In de laatste aflevering in de podcast van Barokke Influencers blikt Anke Verschueren samen met Harold Polis, de intendant van het festival, terug op het festival aan de hand van zeven fragmenten uit de hele podcastreeks.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | Aflevering 17: Veerle De Vos over Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China

17 november 2023

Ferdinand Verbiest vertrok in 1656 naar China en schopte het daar tot vertrouweling van de Chinese keizer. Veerle De Vos schreef net een boek over deze markante jezuïet. Bij Anke vertelt ze honderduit over zijn avonturen en de wereld waarin hij leefde.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | Aflevering 16: Nina Maat, Sergio Servellón en Dries Van Gheluwe over duurzaamheid

09 november 2023

Duurzaamheid en het Havenhuis, dat zijn de twee dingen die de gasten van onze nieuwe podcastaflevering met elkaar verbinden. Verken samen met Nina Maat, Sergio Servellón en Dries Van Gheluwe de wondere wereld van de duurzaamheid en circulaire economie. Kan ook kunst zijn steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst?

Verder lezen…

ZOEK-stadion: MUCE

27 oktober 2023

Het laatste collectief staat al in de startblokken om vanaf 11 november het Zoek-Stadion in te palmen: MUCE ofwel Muses United for Circular Economy. Nina Maat is de drijvende kracht achter MUCE.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | Aflevering 15: Mario Cams over Cartografie

20 oktober 2023

Reis met professor Mario Cams naar het zeventiende-eeuwse China en ontdek de eerste wereldkaarten. Hoe kwamen ze tot stand? En wat hadden de Vlaamse jezuïeten ermee te maken? Je hoort het in een nieuwe podcast van ‘Barokke Influencers’.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 14: Nicolas Baeyens & Annelies Van Assche

06 oktober 2023

Vandaag neemt er alweer een nieuw collectief zijn intrek in het artistiek laboratorium Zoek-Stadion. ArtWork / De Jonge Academie zet de het traject van de startende kunstenaar in de kijker, met al de uitdagingen en ver voorbij de romantiek. Anke Verschueren haalde alvast de bezielers Nicolas Baeyens en Annelies van Assche voor haar microfoon. Luister mee naar hun visie over de loopbaan van de hedendaagse kunstenaar en de plaats van kunst in onze samenleving!

Verder lezen…

Grote Vragen over onderwijs & (de)kolonisatie

11 augustus 2023

In het najaar zetten we de zoektocht naar antwoorden op de Grote Vragen voort. Eerder al stonden we stil bij verschillende uitdagingen op het vlak van solidariteit en verantwoordelijkheid en geloof, identiteit en de relatie tot andersdenkenden. Net zoals in het voorjaar gebruiken we de lezingenreeks om onze samenleving aan die van de barok uit de zeventiende eeuw te spiegelen. Zo willen we onderzoeken waarom we kinderen zijn en blijven van de barok. De woelige zeventiende eeuw met al zijn uitdagingen en kansen toont meer gelijkenissen met onze tijd dan we misschien zouden denken.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 13: Philip Brinckman & Nicolas Standaert

02 oktober 2023

Waarin schuilt de kracht van het onderwijs vandaag? Anke Verschueren duikt in het thema onderwijs samen met Philip Brinckman en Nicolas Standaert.

Verder lezen…

ZOEK-stadion: artwork

29 september 2023

Vanaf vrijdag 6 oktober krijgt het Zoek-Stadion een nieuwe invulling. In ArtWork zoekt de Jonge Academie samen met andere spelers uit de Vlaamse kunstensector – van studenten tot beleidsmakers – antwoord op de vraag hoe de jonge kunstenaar zich kan ontwikkelen tot een duurzame speler in het veld.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 12: Emmanuel Van Kerckhoven

30 augustus 2023

Deze twaalfde uitzending staat stil bij de grootste Barokke Influencer: Johann Sebastian Bach. Anke Verschueren, die zelf een grote liefde heeft voor pianomuziek en Bach in het bijzonder, gaat in gesprek met Emmanuel Van Kerckhoven, organist en dirigent.

Verder lezen…

ZOEK-stadion: Antwerpen (re)actief

28 augustus 2023

Vanaf vrijdag 1 september krijgt het Zoek-Stadion een nieuwe invulling. Antwerpen (Re)actief toont een culturele geschiedenis van de stad die zowel de vernieuwing van de traditie als de traditie van de vernieuwing belicht. Met presentaties, lezingen en kunstwerken uit de meer dan 100 jaar geschiedenis van de stad laat de tentoonstelling manieren zien waarop Antwerpen altijd een stad van inspirerende contrasten is geweest.

Verder lezen…

ZOEK-stadion: EXTRA CURRICULUM

27 juli 2023

Vanaf vrijdag 28 juli huist er een nieuw collectief in Zoek-Stadion. Met Vaast Colson als vlagvoerder zal Extra Curriculum bij wijze van experiment een collectief samenstellen. Maar hoe noem je zo’n verzameling? Een formatie? Een ploeg? Een bende? Welke naam je ook kiest, elke ‘groep’ veroorzaakt een spanningsveld tussen het individuele handelen en ervaren en het collectieve. Extra Curriculum zal waarnemen, denken, handelen, debatteren, ervaren, dansen en spreken en zo het spanningsveld tussen het individuele en het collectieve opzoeken, uitdagen en vastleggen.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 11: matthijs de ridder

03 juli 2023

Deze keer keert Anke terug in de tijd naar de roaring twenties samen met schrijver Matthijs de Ridder. Dit jaar verscheen De Ridders biografie van de Vlaamse dichter en schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928).

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 10: Koenraad Jonckheere

22 juni 2023

In deze tiende aflevering praat Anke Verschueren met hoogleraar kunstgeschiedenis Koenraad Jonckheere, specialist in ‘noordelijke renaissance en barokkunst’. We stellen Jonckheere de vraag hoe Peter Paul Rubens, grootmeester in Antwerpen, zich verhield tot Rembrandt van Rijn, grootmeester in Amsterdam. Wat zijn de grote gelijkenissen en verschillen tussen de ‘barokke influencers’ uit het Noorden en het Zuiden?

Verder lezen…

ZOEK-stadion: NADIA NAVEAU

15 juni 2023

De veelvormige sculpturen van Nadia Naveau krijgen een centrale plaats in het artistiek laboratorium ‘Zoek-Stadion’ dat volgende week opent in het Antwerpse Havenhuis. Hoe kwamen deze sculpturen tot stand en welke verhalen vertellen ze? En hoe kijkt ze als docent aan de Academie naar de problemen waar jonge kunstenaars vandaag mee worstelen?

Verder lezen…

Kristof Smeyers wint de ‘Barokke Poëziewedstrijd’ met een barokke ode aan Antwerpen

08 juni 2023

Rubi – The Cultural Factory organiseert tweejaarlijks een poëziewedstrijd voor alle studenten, personeelsleden en alumni van de Universiteit Antwerpen en de AP Hogeschool. Dit jaar stond de wedstrijd in het […]

Verder lezen…

ZOEK-stadion: Faar

06 juni 2023

Op 24 juni gaat het artistiek laboratorium Zoek-Stadion van start in het Antwerpse Havenhuis. Vijf hedendaagse kunstenaarcollectieven onderzoeken er de plaats van de kunstenaar in de wereld met hun werk, installaties, performances en debat. Kunstenaarscollectief. FAAR is als eerste aan de beurt.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Anke verschueren

01 juni 2023

Anke Verschueren maakte ondertussen al negen afleveringen van de podcast ‘Barokke Influencers’! Daarin ging ze met verschillende experts in gesprek over barokke vraagstukken die vandaag nog altijd relevant zijn.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Adriaan Gonnissen

23 mei 2023

Op 27 mei opent de tentoonstelling over De Pelgrim in het KMSKA. Adriaan Gonnissen is curator Moderne Kunst van het KMSKA. Samen met Dennis Van Mol en Ewald Peters realiseerde hij de expo. Lees meer over het interbellum en de religieuze gemeenschapskunst van de Pelgrim in dit interview!

Verder lezen…

hoe verhouden de verschillende expo’s zich tot elkaar? Een stand van zaken.

22 mei 2023

Barokke Influencers maakt een tijdreis die meer dan vier eeuwen omspant. We vertrekken in het Antwerpen van de 17de eeuw en landen in het heden, waar we terugblikken en vooruitkijken. Hoe verhouden de drie tentoonstellingen die varen onder de vlag ‘Barokke Influencers’ zich tot elkaar?

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 9: dennis van mol en adriaan raemdonck

18 mei 2023

Alweer een nieuwe podcastaflevering van ‘Barokke Influencers’! Dit keer laten galeriehouder Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter) en galerist Dennis Van Mol (Walden Art Stories) hun licht schijnen over de artistieke erfenis van de barok en de spanning tussen traditie en vernieuwing in de twintigste eeuw.

Verder lezen…

Expo ‘Zoek-Stadion’ opent op 24 juni in het havenhuis

17 mei 2023

Wie Barokke Influencers volgt, weet dat het festival de expliciete ambitie heeft om een dialoog aan te gaan tussen traditie en vernieuwing, maar ook tussen kunst en het bredere maatschappelijke debat. De barok belichaamde […]

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Ewald Peters en Dennis van Mol

08 mei 2023

Bestaat er een 20ste-eeuwse vertaling van de barok? En wat met het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing? Met die vragen gingen galeristen Ewald Peeters en Dennis Van Mol aan de slag voor de tentoonstelling over de avant-garde kunstbeweging ‘De Pelgrim’ in het KMSKA.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 8: Leen Huet en Johan Verberckmoes

05 mei 2023

Hoe zag de wereld eruit in de 17de eeuw? Kunsthistorica Leen Huet en historicus Johan Verberckmoes schetsen aan de hand van sappige anekdotes een veelkleurig beeld van een chaotische periode waarin kunst en wetenschap volop bloeien. Beluister nu de nieuwe podcastaflevering van ‘Barokke Influencers’!

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: harlinde pellens

04 mei 2023

Harlinde Pellens verzorgt de marketing en communicatie voor het Rubenshuis en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze heeft een grote liefde voor de barok en voor Rubens in het bijzonder.

Verder lezen…

De opening van Barokke influencers in beeld

24 april 2023

Meer dan 1.000 bezoekers kwamen langs tijdens het openingsweekend van Barokke Influencers! Geniet samen met ons na met dit fotoverslag van de expo’s, de live podcastopname en Tutti Fratelli.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Pierre Delsaerdt

20 april 2023

Pierre Delsaerdt is hoogleraar aan het departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. Als voormalig directeur van het Ruusbroecgenootschap stond hij mee aan de wieg van het festival. Hij is ook een van de curatoren van de expo in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Verder lezen…

Documentairereeks ‘Barokke Influencers’

17 april 2023

Heb jij ‘Barokke Influencers’ gespot op ATV? Tijdens deze reeks reportages reizen we doorheen de barok in Antwerpen, langs het interbellum naar vandaag: de ideale aanloop voor de aftrap van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ op 22 april! Heb je de reeks gemist? Niet getreurd! Je kan alles hier integraal herbekijken.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Ingrid Stevens

11 april 2023

Ingrid Stevens is bestuurder en vennoot van Leo Stevens Private Banking. Ze is graag de link tussen de ondernemerswereld en het museale en culturele veld. Ook voor ‘Barokke Influencers’ verbindt ze beide werelden.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: HILDEGARD VAN DE VELDE

03 april 2023

Voor Hildegard Van de Velde is Rubens dé Barokke Influencer. Ze is conservator van museum Snijders&Rockoxhuis waar ze de tentoonstelling cureert over de werken die Rubens maakte voor de Sint-Carolus Borromeuskerk. Daartoe behoren ook de plafondschilderingen die verloren gingen in de brand in 1718.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Sergio Servellón

29 maart 2023

Sergio Servellón is directeur van FelixArt en Eco Museum. Voor Barokke Influencers cureert hij de tentoonstelling ‘Zoek-stadion. Antwerpen (Re-)Actief’ in het Havenhuis. Wat mogen we daarvan verwachten? U leest het hier!

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: kaat somers

24 maart 2023

Kaat Somers is projectcoördinator onderwijs voor het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA). Voor Barokke Influencers volgt ze als projectcoördinator onderwijs het programma voor het onderwijs op. Leerkrachten zijn voor Somers immers influencers bij uitstek.

Verder lezen…

Academy of Ancient Music trekt van Rome naar Paraguay, in de voetsporen van de jezuïet Domenico Zipoli

15 maart 2023

Deze zaterdag voert het prestigieuze Academy of Ancient Music ons onder leiding van Laurence Cummings van Rome naar Latijns-Amerika, met muziek van de jezuïet-componist Domenico Zipoli (1688-1726). De dirigent vertelt alvast meer over de protagonist van dit concert en over hoe de barokmuziek de grenzen van het Europese continent ver overschrijdt.

Verder lezen…

Workshoptraject ‘Wie of wat wil ik worden?’

06 maart 2023

In aanloop naar het ‘Barokke Influencers’-stadsfestival, testen UCSIA en De Studio samen een pilootproject uit voor een nieuwe methodiek van studie- en beroepskeuzebegeleiding voor jongeren in de derde graad secundair onderwijs. In navolging van de jezuïtische traditie van onderscheiding, waarbij leerlingen aandacht leren geven aan de invloed van gevoelens op hun keuzegedrag, biedt deze nieuwe methodiek ruimte voor diepgaande reflectie over wie je bent en wat je wilt.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Harold polis

21 februari 2023

Vandaag stellen we u graag voor aan de intendant en drijvende kracht achter het festival ‘Barokke Influencers’. Harold Polis is essayist en zelfstandig cultureel ondernemer. Hij hoopt dat het festival mensen anders laat kijken naar de 17de eeuw en doet beseffen hoe het gedachtegoed van toen vandaag nog altijd actueel is.

Verder lezen…

Wij, barokke influencers

14 februari 2023

‘Het verhaal van Vlaanderen’ passeerde langs de 16de en 17de eeuw, de tijd van de ‘Barokke Influencers’. Historicus Johan Verberckmoes bekeek de aflevering en neemt het in zijn opiniestuk in De Standaard op voor de Spaanse periode van onze geschiedenis.

Verder lezen…

de gezichten achter het festival: Steven van impe

10 februari 2023

Maak kennis met Steven Van Impe, curator van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Steven deed de afgelopen jaren onder meer onderzoek naar de Sodaliteit, een bijzondere kapel die in de 17de en 18de eeuw op de plek van de Nottebohmzaal was ingericht. Voor ‘Barokke Influencers’ cureert hij daarover een tentoonstelling in de Nottebohmzaal. Daarnaast is hij één van de curatoren van de centrale expo in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Verder lezen…

Grote Vragen voor een wereld in transitie: een dialoog tussen traditie en vernieuwing

01 februari 2023

Net als vandaag was de 17de eeuw een turbulente tijd. Godsdienstoorlogen, handel en migratie deden het heersende wereldbeeld wankelen. Kunnen we vandaag nog inspiratie vinden in de barokke oplossingen van toen? We zoeken het antwoord in de lezingenreeks ‘Grote Vragen’ met onder meer Lea Ypi, Wim Decock, Liz Bucar, Judith Pollmann en Ad Meskens.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 7: Marjolijn van Heemstra en WOuter Druwé

20 december 2022

Voor de voorlopig laatste podcastaflevering voerde Anke Verschueren een gesprek met schrijver, theatermaker en filosofe Marjolijn van Heemstra en jurist, professor en kandidaat-priester Wouter Druwé, over roeping, geloven en zingeving.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 6: Sibo Kanobana en Johan Verberckmoes

30 november 2022

Voor aflevering 6 spreekt Anke Verschueren met sociolinguïst en docent postkoloniale studies Sibo Kanobana en historicus Johan Verberckmoes over missionering en dekolonisatie. Samen proberen ze vanuit historisch perspectief de vertaalslag te maken naar de postkoloniale denkbeelden van vandaag.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 5: David Eelbode meets François d’Aguilon

17 november 2022

Voor de vijfde aflevering duikt Anke Verschueren met David Eelbode, schrijver en professor wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, diep in de exacte wetenschappen. Wiskunde, optica, astronomie en filosofie: het komt allemaal aan bod.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 4 over Schilderkunst en mecenaat met RiseOne en Ingrid Stevens

26 oktober 2022

In de vierde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de barokke schilderkunst in de 17de eeuw en de invloedrijke ‘street art’ vandaag: Peter Paul Rubens meets grafittikunstenaar RiseOne. Met Ingrid Stevens spreekt Anke over moderne vormen van het mecenaat.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 3 over beïnvloeding met Memes van ’t Stad en Esther Van Thielen

12 oktober 2022

In de derde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de populaire internetmemes van vandaag en de devotieprenten die door de jezuïeten in de 17de eeuw werden ingezet om hun geloofsovertuiging te verspreiden.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 2 met Els Hertogen (directeur 11.11.11) over solidariteit

28 september 2022

In de tweede aflevering van de podcast ‘Barokke Influencers’ duikt Anke Verschueren samen met Els Hertogen, directeur van 11.11.11 in het complexe begrip solidariteit.

Verder lezen…

Sfeerverslag van de persvoorstelling

20 september 2022

Op donderdag 15 september stelden we het programma van ‘Barokke Influencers’ voor aan pers en genodigden in de sfeervolle Sint-Augustinuskerk van AMUZ. Het was een gloedvolle middag.

Verder lezen…

Programma ‘Barokke Influencers’ officieel voorgesteld aan de pers

15 september 2022

Verschillende tentoonstellingen, barokke muziekconcerten, een lezingenreeks met sprekers uit binnen- en buitenland en een markant belevingsparcours voor jong en oud: dat is ‘Barokke Influencers’.

Verder lezen…

Maak kennis met ‘Barokke Influencers – de podcast’

14 september 2022

In aanloop naar het stadsfestival in 2023 lanceren we dit najaar de tweewekelijke podcast ‘Barokke Influencers’. Iedere aflevering zoomt in op een universeel onderwerp dat tegelijkertijd eeuwenoud en brandend actueel is. In gesprek met allerhande influencers van vandaag onderzoekt podcastmaker Anke Verschueren hoezeer de erfenis van de barok nog doorleeft.

Verder lezen…