Maart-November 2023

Nieuws

hoe verhouden de verschillende expo’s zich tot elkaar? Een stand van zaken.

22 mei 2023

Barokke Influencers maakt een tijdreis die meer dan vier eeuwen omspant. We vertrekken in het Antwerpen van de 17de eeuw en landen in het heden, waar we terugblikken en vooruitkijken. Hoe verhouden de drie tentoonstellingen die varen onder de vlag ‘Barokke Influencers’ zich tot elkaar?

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Adriaan Gonnissen

23 mei 2023

Op 27 mei opent de tentoonstelling over De Pelgrim in het KMSKA. Adriaan Gonnissen is curator Moderne Kunst van het KMSKA. Samen met Dennis Van Mol en Ewald Peters realiseerde hij de expo. Lees meer over het interbellum en de religieuze gemeenschapskunst van de Pelgrim in dit interview!

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 9: dennis van mol en adriaan raemdonck

18 mei 2023

Alweer een nieuwe podcastaflevering van ‘Barokke Influencers’! Dit keer laten galeriehouder Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter) en galerist Dennis Van Mol (Walden Art Stories) hun licht schijnen over de artistieke erfenis van de barok en de spanning tussen traditie en vernieuwing in de twintigste eeuw.

Verder lezen…

Expo ‘Zoek-Stadion’ opent op 24 juni in het havenhuis

17 mei 2023

Wie Barokke Influencers volgt, weet dat het festival de expliciete ambitie heeft om een dialoog aan te gaan tussen traditie en vernieuwing, maar ook tussen kunst en het bredere maatschappelijke debat. De barok belichaamde […]

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Ewald Peters en Dennis van Mol

08 mei 2023

Bestaat er een 20ste-eeuwse vertaling van de barok? En wat met het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing? Met die vragen gingen galeristen Ewald Peeters en Dennis Van Mol aan de slag voor de tentoonstelling over de avant-garde kunstbeweging ‘De Pelgrim’ in het KMSKA.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 8: Leen Huet en Johan Verberckmoes

05 mei 2023

Hoe zag de wereld eruit in de 17de eeuw? Kunsthistorica Leen Huet en historicus Johan Verberckmoes schetsen aan de hand van sappige anekdotes een veelkleurig beeld van een chaotische periode waarin kunst en wetenschap volop bloeien. Beluister nu de nieuwe podcastaflevering van ‘Barokke Influencers’!

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: harlinde pellens

04 mei 2023

Harlinde Pellens verzorgt de marketing en communicatie voor het Rubenshuis en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze heeft een grote liefde voor de barok en voor Rubens in het bijzonder.

Verder lezen…

De opening van Barokke influencers in beeld

24 april 2023

Meer dan 1.000 bezoekers kwamen langs tijdens het openingsweekend van Barokke Influencers! Geniet samen met ons na met dit fotoverslag van de expo’s, de live podcastopname en Tutti Fratelli.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Pierre Delsaerdt

20 april 2023

Pierre Delsaerdt is hoogleraar aan het departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. Als voormalig directeur van het Ruusbroecgenootschap stond hij mee aan de wieg van het festival. Hij is ook een van de curatoren van de expo in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Verder lezen…

Documentairereeks ‘Barokke Influencers’

17 april 2023

Heb jij ‘Barokke Influencers’ gespot op ATV? Tijdens deze reeks reportages reizen we doorheen de barok in Antwerpen, langs het interbellum naar vandaag: de ideale aanloop voor de aftrap van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ op 22 april! Heb je de reeks gemist? Niet getreurd! Je kan alles hier integraal herbekijken.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Ingrid Stevens

11 april 2023

Ingrid Stevens is bestuurder en vennoot van Leo Stevens Private Banking. Ze is graag de link tussen de ondernemerswereld en het museale en culturele veld. Ook voor ‘Barokke Influencers’ verbindt ze beide werelden.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: HILDEGARD VAN DE VELDE

03 april 2023

Voor Hildegard Van de Velde is Rubens dé Barokke Influencer. Ze is conservator van museum Snijders&Rockoxhuis waar ze de tentoonstelling cureert over de werken die Rubens maakte voor de Sint-Carolus Borromeuskerk. Daartoe behoren ook de plafondschilderingen die verloren gingen in de brand in 1718.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Sergio Servellón

29 maart 2023

Sergio Servellón is directeur van FelixArt en Eco Museum. Voor Barokke Influencers cureert hij de tentoonstelling ‘Zoek-stadion. Antwerpen (Re-)Actief’ in het Havenhuis. Wat mogen we daarvan verwachten? U leest het hier!

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: kaat somers

24 maart 2023

Kaat Somers is projectcoördinator onderwijs voor het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA). Voor Barokke Influencers volgt ze als projectcoördinator onderwijs het programma voor het onderwijs op. Leerkrachten zijn voor Somers immers influencers bij uitstek.

Verder lezen…

Academy of Ancient Music trekt van Rome naar Paraguay, in de voetsporen van de jezuïet Domenico Zipoli

15 maart 2023

Deze zaterdag voert het prestigieuze Academy of Ancient Music ons onder leiding van Laurence Cummings van Rome naar Latijns-Amerika, met muziek van de jezuïet-componist Domenico Zipoli (1688-1726). De dirigent vertelt alvast meer over de protagonist van dit concert en over hoe de barokmuziek de grenzen van het Europese continent ver overschrijdt.

Verder lezen…

Workshoptraject ‘Wie of wat wil ik worden?’

06 maart 2023

In aanloop naar het ‘Barokke Influencers’-stadsfestival, testen UCSIA en De Studio samen een pilootproject uit voor een nieuwe methodiek van studie- en beroepskeuzebegeleiding voor jongeren in de derde graad secundair onderwijs. In navolging van de jezuïtische traditie van onderscheiding, waarbij leerlingen aandacht leren geven aan de invloed van gevoelens op hun keuzegedrag, biedt deze nieuwe methodiek ruimte voor diepgaande reflectie over wie je bent en wat je wilt.

Verder lezen…

DE GEZICHTEN ACHTER HET FESTIVAL: Harold polis

21 februari 2023

Vandaag stellen we u graag voor aan de intendant en drijvende kracht achter het festival ‘Barokke Influencers’. Harold Polis is essayist en zelfstandig cultureel ondernemer. Hij hoopt dat het festival mensen anders laat kijken naar de 17de eeuw en doet beseffen hoe het gedachtegoed van toen vandaag nog altijd actueel is.

Verder lezen…

Wij, barokke influencers

14 februari 2023

‘Het verhaal van Vlaanderen’ passeerde langs de 16de en 17de eeuw, de tijd van de ‘Barokke Influencers’. Historicus Johan Verberckmoes bekeek de aflevering en neemt het in zijn opiniestuk in De Standaard op voor de Spaanse periode van onze geschiedenis.

Verder lezen…

de gezichten achter het festival: Steven van impe

10 februari 2023

Maak kennis met Steven Van Impe, curator van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Steven deed de afgelopen jaren onder meer onderzoek naar de Sodaliteit, een bijzondere kapel die in de 17de en 18de eeuw op de plek van de Nottebohmzaal was ingericht. Voor ‘Barokke Influencers’ cureert hij daarover een tentoonstelling in de Nottebohmzaal. Daarnaast is hij één van de curatoren van de centrale expo in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Verder lezen…

Grote Vragen voor een wereld in transitie: een dialoog tussen traditie en vernieuwing

01 februari 2023

Net als vandaag was de 17de eeuw een turbulente tijd. Godsdienstoorlogen, handel en migratie deden het heersende wereldbeeld wankelen. Kunnen we vandaag nog inspiratie vinden in de barokke oplossingen van toen? We zoeken het antwoord in de lezingenreeks ‘Grote Vragen’ met onder meer Lea Ypi, Wim Decock, Liz Bucar, Judith Pollmann en Ad Meskens.

Verder lezen…

Podcast ‘Barokke Influencers’ | aflevering 7: Marjolijn van Heemstra en WOuter Druwé

20 december 2022

Voor de voorlopig laatste podcastaflevering voerde Anke Verschueren een gesprek met schrijver, theatermaker en filosofe Marjolijn van Heemstra en jurist, professor en kandidaat-priester Wouter Druwé, over roeping, geloven en zingeving.

Verder lezen…