Underwear, Jan Vanriet © 2022 Dominique Provost
Maart-November 2023

Expo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jan Vanriet | Sleepwalkers

23 april 2023 13:30-25 juli 2023 18:00

Vijftig jaar na zijn eerste tentoonstelling in Galerie De Zwarte Panter toont Jan Vanriet (Antwerpen, 1948) Sleepwalkers, inmiddels al zijn veertiende passage. Sleepwalkers brengt een veertigtal schilderijen van diverse formaten, en enkele aquarellen. Het geheel is geschilderd met een ogenschijnlijk gereduceerd kleurenpalet, vooral blauwen en okers. Het brengt het verhaal van een halfslachtige schrijver die zijn markeerpunten ziet vervagen: huwelijk om zeep, chronisch geldtekort, beste vriend op sterven. En hoe moet het verder met zijn discrete literaire carrière, nu algemene erkenning uitblijft?

De plot ontwikkelt zich tijdens een lange nacht, een party van een snobistische beau monde – tientallen deelnemers dansen tot lusteloosheid toeslaat. Ze bedenken onnozele spelletjes, rekken steriele conversaties, veinzen interesses, geeuwen ostentatief de ochtend tegemoet. Zootje verwende slaapwandelaars. De romanschrijver is een decoratieve verschijning, of, vanwege zijn artistieke status, een zonderling. Hij oogst terloopse bewondering, wat hem flatteert, laat zich meelokken in geflirt zonder bestemming. Smalltalk tussen de charmante, afstandelijke, soms verwarde schrijver (als woordkunstenaar noemt hij zich een eenzame ambachtsman) en een zelfingenomen superrijke industrieel, lijkt een partijtje badminton, hun woorden in de lucht gekaatst, buitelend als gevederde balletjes. De schrijver denkt aan een merkwaardige versregel van de Russische dandy-dichter Anatoly Mariëngof: ‘Verschoon het ondergoed van jullie zielen!’

Sleepwalkers is geïnspireerd door La Notte, een film van Michelangelo Antonioni, 1961, en door een ets, Melancholia, in 1966 gemaakt door de Tsjechische kunstenaar en Vanriets vriend en mentor Pravoslav Sovák (1926-2022), een graficus met een internationale reputatie.

De reeks begint met een zelfportret van Vanriet en eindigt met het schilderij van een wandelende figuur, zijn vrouw Simone op weg naar Tribschen, het gemoedelijke ‘Landhaus’ van Richard Wagner aan het Vierwoudstedenmeer, waar Friedrich Nietzsche de prominente gast was. Na de inval van Tsjechoslowakije door het Warschaupact in 1968, vond Sovák een schuilplaats in een dorp boven het meer.

Praktische info

De galerie is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13u30 tot 18u00 en op afspraak.

Gegevens

Begin:
23 april 2023 13:30
Einde:
25 juli 2023 18:00
Evenement Categorie:
Site:
http://www.dezwartepanter.com/exposities.html

Organisator

Galerie De Zwarte Panter
Telefoon
+32 3 233 13 45
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Galerie De Zwarte Panter
Hoogstraat 70-74
Antwerpen, 2000 België
+ Google Maps
Telefoon
+32 3 233 13 45
Bekijk de site van Locatie