Maart-November 2023

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Mensen met een missie vroeger en nu

De Loodsen vzw

Ga mee op tocht in de universiteitsbuurt en ontdek hoe mensen in nood er vroeger ondersteund werden in onderwijs en zorg, en welke werken van solidariteit er vandaag nog actief zijn. Met deze stadswandeling neemt De Loodsen vzw je mee op een zoektocht naar de sociale influencers doorheen 500 jaar Antwerpse geschiedenis.

€7 – €65

Microfinanciering: tussen solidariteit en gewin

Universiteit Antwerpen - Promotiezaal Grauwzusters

Experts Piet Callens, Loïc De Cannière, Luc Haegemans, Koen Schoors en Leen Van den Neste bespreken de rol van microfinanciering in een welvarend land als België. Microfinanciering is een systeem waardoor arme gezinnen en kleine ondernemers in geldnood kleine bedragen kunnen lenen aan een voordelige intrestvoet. In de 17de eeuw bestond er al iets gelijkaardigs: de Bergen van Barmhartigheid.

Gratis

Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

Museum Snijders&Rockoxhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience & Sint-Carolus Borromeuskerk

'Barokke Influencers' toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de lange 17de eeuw denken, dromen, werken en bidden. De tentoonstelling verzamelt devotieprenten, etsen en boeken uit de collecties van verschillende erfgoedinstellingen op drie verschillende locaties.

€18

Waarom spiritueel shoppen in alle hoeken van de wereld een probleem kan zijn

De Roma

Yoga is immens populair in onze drukke Westerse wereld, als sport of ontspanningstechniek. Maar in de hindoeïstische traditie is yoga een religieuze oefening om dichter bij het goddelijke te komen. In deze lezing vraagt religieus ethicus Liz Bucar zich af of het wel oké is om een religieuze praktijk te ontdoen van zijn spirituele betekenis en te lenen voor ons persoonlijk welzijn?

€5

Rondleidingen met gids door de tentoonstelling – Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

Museum Snijders&Rockoxhuis

Laat je onderdompelen door de pracht die Rubens realiseerde voor de voormalige jezuïetenkerk in Antwerpen, de Sint-Carolus Borromeuskerk. Jammer genoeg zijn de 39 plafonschilderijen die Rubens maakte voor de kerk in 1718 in vlammen opgegaan. Gelukkig liet hij schitterende olieverfschetsen na die ons vandaag overtuigen hoe de kerk zich als een verblindend schrijn ontsloot.

€10

Hoe gevaarlijk is het geloof van de ander?

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Historica Judith Pollmann (Universiteit van Leiden) vertelt over de geloofsvervolging, de polarisatie en het gedoogbeleid in Antwerpen tussen 1500 en 1700.

Gratis

Zeg het met kunst I

KMSKA

Gesprek over overtuigingskracht en engagement in de kunsten, georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Gratis

Het geloof in de grap: humor en de religieuze ander

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Het West-Europa van de zestiende en zeventiende eeuw was diepreligieus én werd gekarakteriseerd door een levendige cultuur van humor. Hoe gingen die twee kenmerken samen? Professor Lieke Stelling (Universiteit Utrecht) bespreekt aan de hand van voorbeelden spraakmakende gevallen waarin humor en geloof elkaar ontmoeten. Ze put daarvoor uit haar eigen specialisme: Engelse cultuurgeschiedenis en literatuur. Daarbij onderzoekt ze op welke manieren humor juist een onmisbaar onderdeel uitmaakt van religie.

Gratis

Zoek-Stadion: Antwerpen (Re-)Actief

Het Havenhuis

Het artistieke project in het Havenhuis wordt gecureerd door Sergio Servellón. Door middel van een mix van kunst, evenementen, discussies, theater en lezingen, worden bezoekers uitgenodigd om actief deel te nemen aan deze dialoog.

Zeg het met kunst II

KMSKA

Gespreksavond over overtuigingskracht en engagement in de kunsten georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Gratis

Kunstbroederschap De Pelgrim

KMSKA

Deze tentoonstelling herontdekt het (internationale) netwerk van De Pelgrim en de religieuze gemeenschapskunst van het interbellum.