Maart-November 2023

Programma

Barokke Influencers is een wervelend stadsfestival dat plaatsvindt in Antwerpen, in de lente en zomer van 2023. Kunst, muziek, theater en lezingen vormen de kern van het totaalprogramma. Op dit moment werken de vele partners van het festival een rijk en veelzijdig aanbod uit dat we eind augustus ’22 volledig presenteren.

Barokke Influencers. Jezuïeten en de kunst van het overtuigen in de 17e eeuw
Expo

Barokke Influencers. Jezuïeten en de kunst van het overtuigen in de 17e eeuw

22 April tot en met eind augustus 2023

Barokke Influencers toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de lange 17de eeuw denken, dromen, werken en bidden.

De tentoonstelling verzamelt devotieprenten, etsen en boeken, daarnaast is er ook werk van Rubens en zijn diverse opmerkelijke bruiklenen.

Kunstbroederschap De Pelgrim
Expo

Kunstbroederschap De Pelgrim

Zomer 2023

De avant-garde is, na de barok, de boeiendste artistieke periode die we in onze contreien hebben gekend. Een onderbelicht kenmerk van de historische avant-garde is haar gelovige dimensie.

Het kunstgenootschap De Pelgrim (1924-1930), gesticht door schrijver Felix Timmermans, architect Flor Van Reeth en schrijver Ernest Van der Hallen, probeerde moderniteit en geloof samen te brengen.

De nieuwe sodaliteit
Expo

De nieuwe sodaliteit

Zomer 2023

De moderne kunsthandel ontstond eind 15de eeuw in Antwerpen en beleefde tijdens de lange 17de eeuw bloeiende tijden. Antwerpen was toen, mede dankzij de activiteiten van de jezuïeten, een wereldcentrum voor kunst, grafiek en drukwerk.

In samenwerking met galeristen Adriaan Raemdonck en Sofie Van de Velde wordt er ter gelegenheid van Barokke Influencers een tijdelijke hedendaagse Sodaliteit gevormd, een broeder- en zusterschap van actuele kunstenaars.

New Worlds: South America
Concert

New Worlds: South America

18 Maart 2023

De Academy of Ancient Music (UK) voert ons van Rome naar Paraguay, in de voetsporen van de jezuïet Domenico Zipoli (1688-1726), een priester, reiziger en begenadigd componist.

Zipoli begon zijn carrière als student van Alessandro Scarlatti in Rome en eindigde in Latijns-Amerika, waar hij componeerde in West-Europese stijl. Zipoli’s levendige en expressieve muziek stemt tot nadenken over de barokke traditie.

Solidariteit, Immigratie en Sociale klasse
Lezing

Solidariteit, Immigratie en Sociale klasse

29 maart 2023

Het debat over immigratie kent vandaag twee prominente wegen: multiculturele solidariteit aan de ene kant en supranationale solidariteit aan de andere kant.

Lea Ypi presenteert ons een derde model: “op klasse gebaseerde solidariteit”. In haar lezing illustreert ze hoe deze vorm van solidariteit een aantrekkelijker antwoord biedt op het progressieve dilemma en illustreert ze hoe dit zich verhoudt tot ons verstaan van gemeenschap vandaag.

De muzikale mis voor de heilige Johannes Nepomucenus
Concert

De muzikale mis voor de heilige Johannes Nepomucenus

8 september 2023

Het Belgische ensemble Il Gardellino speelt De muzikale mis voor de heilige Johannes Nepomucenus.

Johannes Nepomucenus was een priester en martelaar die in de 14de eeuw leefde. Nepomucenus werd in 1732 uitgeroepen als tweede patroonheilige van de jezuïetenorde. Hij heeft ook een heiligenbeeld in de Sint-Carolus Borromeuskerk zelf.

Openingsweekend

21-22 april 2023

Tijdens het weekend
van 21 en 22 april
2023
opent de centrale
tentoonstelling
Barokke Influencers.
Jezuïeten en de kunst
van het overtuigen in
de 17e eeuw.
Naar aanleiding van
de feestelijke opening
brengt Tutti Frattelli
een bijzonder
openluchtvoorstelling
op het Conscienceplein.