Maart-November 2023

Concert

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Before BAch – Bachfestival 2023

17 september 2023 15:00-16:30

€15 – €22

Een concert door Castello Consort voor het Bachfestival.

De musici van Castello Consort kenmerken zich door hun zangerige, expressieve klank en hun harmonieuze samenspel. Ze hebben elkaar als studenten ontmoet op de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hun gedeelde interesse voor vroege kamermuziek hen samenbracht. In hun zoektocht naar nieuwe klankkleuren hebben de musici van het Castello Consort in 2017 een verplaatsbaar pijporgel laten bouwen door Orgelmakerij Reil uit Heerde, NL. Met maar liefst acht registers met metalen orgelpijpen en middentoonstemming, biedt dit orgel het ensemble een uniek kleurenpalet met vele extra mogelijkheden tot expressie.

Programma SYMPHONIÆ

“De doorluchtige Leopold Wilhelm, niet minder vooraanstaand wat betreft oorlogsroem dan in zijn ijver om vroomheid op te wekken, heeft de kunst [van de muziek] snel in ere hersteld. Door zangers uit Rome te laten overkomen, wilde hij met Italiaanse zachtheid de zang van de kapel aangenamer maken; daarom ontbood hij Gioseffo Zamponi. Het staat meer dan voldoende vast dat onder diens leiding de musici zelf onder de indruk zijn van de zoete harmonie van de stemmen en dat de oren van de luisteraars sterk bewogen worden door de aangenaamheid van de bekoorlijke klanken.” – Julius Chifletius, Aula Sacra Principium Belgii (het heilig hof van de vorsten van de Nederlanden, 1650)

In 1647 reisde aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk naar Brussel, om hier de hoogste gezagdrager van de Zuidelijke Nederlanden te worden. Hij hield zó van muziek, dat hij zijn complete Oostenrijkse hofkapel met hem meebracht: ensemble Musica di Camera.

Het ensemble bestond uit voornamelijk Oostenrijkse, Duitse en Italiaanse musici, en had een grote invloed op de ontwikkeling van kamermuziek in de Lage Landen. Nederlandse componisten zoals Nicolas à Kempis en Philipp van Wichel schreven voor typisch ‘Italiaanse’ gemengde instrumentaties met (koper)blazers en strijkers. Bovendien begonnen ze te experimenteren met nieuwe vormen van muzikale expressie. Tegelijkertijd werden in Antwerpen collecties bladmuziek van de succesvolle Italiaanse componisten Dario Castello en Marco Uccellini gedrukt.

Castello Consort verzamelde voor u de mooiste (en vandaag de dag zelden uitgevoerde) muziek die door het ensemble Musica di Camera in het zeventiende-eeuwse Brussel gespeeld werd, en presenteren het in hun programma Symphoniæ.

Lees meer over het Bachfestival 2023 of bekijk alle concerten van het Bachfestival.

Gegevens

Datum:
17 september 2023
Tijd:
15:00-16:30
Kosten:
€15 – €22
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://bachindestad.be/evenementen/before-bach/

Locatie

Sint-Norbertuskerk
Dageraadplaats 5
Antwerpen, 2018 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

BACH in de STAD
Telefoon
0476 57 39 07
E-mail
info@bachindestad.be
Bekijk de site van Organisator