Lezing-recital door luitist Thomas Langlois en Milan Barbé over luit en theorbe ten tijde van Bach en zijn affiniteit met dit instrument in het kader van het Bachfestival.
Hoewel er al enorm veel gezegd en geschreven is rond Johann Sebastian Bach, blijft er een zweem van mysterie hangen rond zijn relatie tot de luit. Specifiek gaat het over de werken met nummering BWV 995-1000, beter bekend als Bachs “luitwerken”. Werden deze prachtige suites, preludes en fuga’s werkelijk bedacht voor de luit? Verschillende factoren zorgen tot op de dag van vandaag voor veel twijfel en controverse.
In een lezing-recital legt luitist Thomas Langlois alle argumenten en tegenargumenten bloot, en benadert hij het thema vanuit verschillende hoeken: vanuit het standpunt van Bach; vanuit het standpunt van toenmalige luitisten in de Barok en van de hedendaagse luitisten die de werken nog steeds spelen; vanuit de instrumentenbouw, de muziektheorie en -geschiedenis, en natuurlijk de muziekstukken zelf. Natuurlijk ligt de nadruk vooral ook op het luisteren naar deze werken. Met Bach als centrale figuur komt ook de luitmuziek van Silvius Leopold Weiss, Adam Falckenhagen en andere tijdgenoten aan bod.
In aanvulling daarop benadert Milan Barbé de barokluit en het lautenwerck van Bach vanuit technisch standpunt. Samen met enkele studenten van de afdeling instrumentenbouw van KASK & Conservatorium Gent stelt hij die avond ook enkele instrumenten tentoon.
Het wordt een avond toegewijd aan het vieren van één van de grootste componisten en één van de mooiste instrumenten.
Snijders&Rockoxhuis is een verrassend museum in hartje Antwerpen.
Lees meer over het Bachfestival 2023 of bekijk alle concerten van het Bachfestival.