Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 3 over beïnvloeding met Memes van ’t Stad en Esther Van Thielen
In de derde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de populaire internetmemes van vandaag en de devotieprenten die door de jezuïeten in de 17de eeuw werden ingezet om hun geloofsovertuiging te verspreiden.
Esther Van Thielen, onderzoeker aan het Ruusbroecgenootschap, legt uit hoe de jezuïeten deze prenten gebruikten. Devotieprenten waren een manier om de lage geletterdheid in de 17de eeuw te omzeilen en om het brede publiek te bereiken. De prenten waren voor het publiek echte verzamelobjecten.
Anke toont een aantal van deze devotieprenten aan fenomeen Bart De Memer, die met zijn Instagramaccount Memes van ’t Stad dagelijks duizenden mensen bereikt met humoristische, maatschappijkritische memes.
Memes van ’t Stad reflecteert op de actualiteit zonder de controverse te schuwen. Humor is voor hem een manier om mensen te tonen dat er verschillende manieren zijn om naar de actualiteit te kijken. De beelden die hij maakt, zijn enorm populair en gaan geregeld viraal, in zekere zin zoals de devotieprenten in de 17de eeuw ook op grote schaal werden verspreid.
De devotieprenten die aan bod komen in de podcast:
- Anoniem, Brand in de Sint-Ignatiuskerk op 18 juli 1718, kopergravure op papier, 196 x 157 mm. Universiteit Antwerpen, Ruusbroecgenootschap, Prentencollectie, RG-PC P1: Antwerpen B.7.8.12.a
- Anoniem, Sint-Cornelius, kopergravure op papier, 134 x 87 mm. Universiteit Antwerpen, Ruusbroecgenootschap, Prentencollectie, RG-PC P1: Antwerpen A.1.4.1.b
- Antoon Wierix, naar Hieronymus Wierix, voor Hieronymus Wierix, De vlucht naar Egypte, kopergravure op papier, 106 x 68 mm. Universiteit Antwerpen, Ruusbroecgenootschap, Prentencollectie, RG-PC Evangelieprenten I.4b.50.2
Benieuwd naar de manier waarop Bart De Memer naar bovenstaande beelden kijkt? Beluister nu de podcast!
Geïntrigeerd door de devotieprenten?
In de tentoonstelling Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen zal je de bijzondere collectie van het Ruusbroecgenootschap verder kunnen ontdekken. In 2023 zal je ook het uitgebreide archief van het Ruusbroecgenootschap online kunnen raadplegen.