Maart-November 2023

Podcast ‘Barokke Influencers’ | Aflevering 17: Veerle De Vos over Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China

In deze aflevering duikt Anke Verschueren met journalist en auteur Veerle de Vos in de geschiedenis van de jezuïeten in China. Van De Vos verscheen in oktober het boek ‘Alles onder de hemel, Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China’. In deze podcast vertelt ze over haar boek en haar schrijfproces.

Veerle de Vos werkte na haar studies enkele jaren in Wuhan in China en kwam er als journalist elk jaar terug. Zo ontstond en groeide de fascinatie voor het land en zijn rijke geschiedenis.

Eerst duiken Anke en Veerle kort in het verhaal van het boek dat zich afspeelt in het China van de zeventiende eeuw. Wat kenden de Europeanen al van China op dat moment? Het was immers een rijk dat moeilijk bereikbaar was en zich bovendien bewust afsloot voor Europa. Buitenlanders waren er niet toegelaten en het land liet ook geen Europese import toe. Vanuit het Westen vertrok er maar één boot per jaar naar China. In haar boek beschrijft Veerle hoe het er op zo’n bootreis aan toeging.

Wetenschap als pasmunt

Vanaf het einde van de zestiende eeuw waren de jezuïeten de enige westerlingen die het land wel binnen mochten en er ook woonden. De reden: hun wetenschappelijke kennis over de aarde en de hemel. China was een superieure samenleving, maar op vlak van de wetenschappen konden de jezuïeten hen nog veel bijleren. De jezuïeten die naar het Verre Oosten vertrokken werden misschien wel evenzeer aangespoord door hun zin voor avontuur als door hun overtuiging om er zieltjes te redden. Een van de jezuïeten die naar China vertrok, was Ferdinand Verbiest. Hij vertrok om er mensen te gaan bekeren, maar kwam uiteindelijk terecht aan het hof van de keizer waar hij werkte als raadgever, privéleraar, astronoom en ingenieur. Het christendom was op dat moment een verboden religie, maar door de goede relatie van de jezuïeten met de keizer – mede dankzij Verbiest – mochten de jezuïeten in bepaalde steden toch kerken bouwen.

Tot slot duikt Anke met Veerle in het schrijfproces van het boek: waarom schreef ze het boek, op welke bronnen heeft ze zich gebaseerd en welke uitdagingen waren er bij het schrijven ervan.

Beluister hier de podcast. | Download het transcript. | Bekijk alle podcastafleveringen.