Jonas Staal, Daria Bukvić en Geert Buelens
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kunst & kantelpunten | Tussen overtuigingskracht en activisme

11 mei 2023 20:00-21:30

Gratis

Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert een tweetal gesprekken in het schitterend gerestaureerde en pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

In dit eerste gesprek hebben Geert Buelens, Jonas Staal en Daria Bukvić het over overtuigingskracht en activisme in de Kunsten.

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd, het was een periode van maatschappelijke kantelpunten. De jezuïeten wilden dit veranderingsproces beïnvloeden vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. Daarbij schakelden ze kunstenaars als Rubens in om hun tijdgenoten voor hun idealen te winnen. Overtuigingskracht in de kunsten is dan ook één van de hoofdthema´s van het festival. deBuren legt de link met het heden in twee gesprekken met kunstenaars die via hun werk deelnemen aan het maatschappelijk debat over kantelpunten van onze tijd.

Discussie: tussen overtuigingskracht en activisme

We leven in turbulente tijden en dat weerspiegelt zich in een opleving van politiek geëngageerde kunst- en cultuurproducties. Hebben de kunsten een rol te spelen in het democratische proces? Zo ja, op welke manier? Waar ligt de grens tussen overtuigingskracht en activisme, en maakt dit anno 2023 nog iets uit voor de artistieke geloofwaardigheid van een kunstenaar, schrijver, theatermaker of filmmaker? Hoe bereik je ook het publiek dat niet de deur van musea, theaters of filmhuizen platloopt en misschien al voor de zaak gewonnen is?

Hierover gaan we onder leiding van VRT-journaliste Ann De Bie in gesprek met:

Geert Buelens – dichter, essayist en hoogleraar in Utrecht. Hij won onlangs de Boon Literatuurprijs voor zijn boek Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972.

Daria Bukvić – Nederlands-Bosnisch theater- en filmmaker en artistiek directeur van Theater Oostpool. In 2022 won zij de Prijs van de Kritiek; een jaarlijkse onderscheiding uitgereikt door de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT).

Jonas Staal – internationaal actief Nederlands beeldend kunstenaar. In zijn werk staat de relatie tussen kunst, propaganda en democratie centraal. Hij promoveerde op propagandakunst aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden.

Praktische info & reserveren

We bieden het publiek twee mogelijkheden om te reserveren:

● Je bezoekt eerst het museum tegen gereduceerd tarief (10 € i.p.v. 20 € normaal tarief) en komt daarna naar ons programma.

● Je komt alleen naar het gesprek.

Gegevens

Datum:
11 mei 2023
Tijd:
20:00-21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://deburen.eu/programma/barokke-influencers-of-zeg-het-met-kunst-i

Organisator

deBuren
Telefoon
+32 (0)2 212 19 30
E-mail
info@deburen.eu
Bekijk de site van Organisator

Locatie

KMSKA
Leopold de Waelplaats 2
Antwerpen, 2000 Belgium
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie