Beeld uit de 'Quantum cat', een installatie van Jeroen van der Most
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kunst & kantelpunten | AI: mens, machine en creatie

25 mei 2023 20:00-21:30

Gratis

Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert een tweetal gesprekken in het schitterend gerestaureerde en pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

In dit tweede gesprek hebben kunstenaars Jerry Galle en Jeroen van der Most het over artificiële intelligentie.

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd, het was een periode van maatschappelijke kantelpunten. De jezuïeten wilden dit veranderingsproces beïnvloeden vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. Daarbij schakelden ze kunstenaars als Rubens in om hun tijdgenoten voor hun idealen te winnen. Overtuigingskracht in de kunsten is dan ook één van de hoofdthema´s van het festival. deBuren legt de link met het heden in twee gesprekken met kunstenaars die via hun werk deelnemen aan het maatschappelijk debat over kantelpunten van onze tijd.

Discussie | AI: mens, machine en creatie

De ontwikkeling van AI – kunstmatige intelligentie – is in een stroomversnelling gekomen. Vooral sinds de introductie van ChatGPT is er veel aandacht voor ‘diefstal’ of imitatie van allerlei kunstvormen, van literatuur tot beeldende kunst. Betekent AI straks het einde van de uniciteit van menselijke creatie of kan kunstmatige intelligentie juist een nieuwe impuls geven aan artistieke vernieuwing?

Hierover gaan we in discussie met twee kunstenaars die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, juist om zich kritisch te verhouden tot de maatschappelijke gevolgen van technologische innovatie: Jerry Galle en Jeroen van der Most. 

De sprekers

Jerry Galle
Jerry Galle

Jerry Galle onderzoekt idiosyncratisch gebruik van beeld en taal die samen met algoritmen zijn gecreëerd. De bemiddeling van de wereld door het steeds profileren, vervalsen en kwantificeren van beelden en teksten die zowel door bot als door mensen zijn gegenereerd, heeft een dramatische impact gehad op opvattingen over kunst, humor, absurditeit, politiek, economie en taal zelf. Zijn praktijk weerspiegelt deze bemiddeling kritisch met behulp van websites, tekeningen, elektronica en gemanipuleerde teksten, zowel offline als in de openbare ruimte van internet. Zijn werk was onder meer te zien in Muhka, Bozar, Museum Dhondt-Dhaenens, British Film Institute, Wiels, International Film Festival Rotterdam, EMAF, International Film Festival Hamburg, Museum Dr. Guislain en Ars Electronica.

Jeroen Van der Most

De Nederlandse kunstenaar Jeroen van der Most, of shorthand Most, maakt sinds 2010 kunst met data, algoritmes en AI. Zijn werk verkent de creatieve mogelijkheden van nieuwe technologieën, maar heroverweegt vooral de technologie zelf. Hij werkt aan een holistische vorm van technologie die controle en efficiëntie weer in evenwicht brengt met creativiteit en verbeelding. Een benadering waarin de grenzen tussen kunst, natuur en de mens vervagen. Zijn werk is tentoongesteld door o.a. ZKM Karlsruhe, CES Las Vegas, Dutch Design Week, Museum De Lakenhal, Centre des Arts Enghien les Bains, Amsterdam KunstRai en AAF Hong Kong. Most maakt autonome kunstwerken, maar werkte ook in kunstenaarsresidenties bij instellingen als de Technische Universiteit Delft en de Hogeschool van Amsterdam. Daar realiseerde hij projecten waarin AI, quantum computing en een nieuwe supercomputer werden geïntegreerd. Verder deed hij kunstprojecten in opdracht voor organisaties als NVIDIA, Sogeti, Amnesty International, Radboud Universiteit, de Jumbo-Visma wielerploeg, NH hotels en Nike – Footlocker.

Lees meer: www.jeroenvandermost.com

praktische info & reserveren

We bieden het publiek twee mogelijkheden om te reserveren:

● Je bezoekt eerst het museum tegen gereduceerd tarief (10 € i.p.v. 20 € normaal tarief) en komt daarna naar ons programma.

● Je komt alleen naar het gesprek.

Gegevens

Datum:
25 mei 2023
Tijd:
20:00-21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://deburen.eu/programma/zeg-het-met-kunst-ii

Organisator

deBuren
Telefoon
+32 (0)2 212 19 30
E-mail
info@deburen.eu
Bekijk de site van Organisator

Locatie

KMSKA
Leopold de Waelplaats 2
Antwerpen, 2000 Belgium
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie