Photo by Josh Appel on Unsplash
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Microfinanciering: tussen solidariteit en gewin

18 april 2023 20:00-21:30

Gratis

In de zeventiende eeuw al hadden niet alleen rijke handelaars vers kapitaal nodig, ook kleinere ondernemers en iedereen met geldproblemen. Precies om die reden waren jezuïeten als Leonardus Lessius fervente verdedigers – tegen de woekeraars – van de Bergen van Barmhartigheid als een instelling die op korte termijn en tegen voordeliger intrestvoeten – niet gratis – kapitaal ter beschikking kon stellen. Via de Bergen konden kapitaalverstrekkers op een veilige manier geld lenen in ruil voor een jaarlijkse winstuitkering. En de begunstigde van de lening was er toe gehouden om te betalen voor het gebruik van dat geld; ook al was hij armlastig, hij moest een beperkte bijdrage leveren.

Het verhaal over die Bergen van Barmhartigheid in de vroegmoderne tijd en de verdediging ervan door onder meer Lessius heeft, zo zou je kunnen stellen, vandaag een tegenhanger in de microfinanciering. Armere gezinnen en kleinere ondernemers in geldnood kunnen via microfinanciering aan gunstigere voorwaarden een beperkt krediet verwerven. Het is dus niet intrestvrij om het probleem van moral hazard tegen te gaan. Bovendien moeten de instellingen ook zelfbedruipend zijn. Het is een systeem dat vooral in lage-inkomenslanden voet aan de grond heeft, maar ook in welvarende landen is het een kanaal om geld te kunnen lenen.

Het historische gebouw van de Berg van Barmhartigheid in de Venusstraat in Antwerpen. © Friedrich Tellberg (Wikimedia Commons – CC BY-SA 3.0)
Het historische gebouw van de Berg van Barmhartigheid in de Venusstraat in Antwerpen. © Friedrich Tellberg (Wikimedia Commons – CC BY-SA 3.0)

In een panelgesprek met verschillende experten met een ruime ervaring in de wereld van microfinanciering staan we stil bij de rol van microfinanciering in een welvarend land als België.

Wie is het doelpubliek?
Hoe belangrijk is microfinanciering in zo’n context?
In welke mate kan een microfinancieringsinstelling in België voluit de kaart trekken van de sociale dimensie?
En wat betekent dit dan voor de relatie tussen solidariteit en gewin?

Met andere woorden: moet de hulp aan – en dus de solidariteit met – de armsten vooropstaan of is het geoorloofd voldoende aandacht te besteden aan de economisch meer rendabele segmenten binnen de sector? Hoe verhoudt het verstrekken van kredieten zich tot andere middelen zoals spaarproducten, een beperkte administratie en eenvoudige betalingsdiensten? Welke plaats neemt microfinanciering in binnen het ruimere geheel van de sociale economie?

Het panel

Loïc De Cannière studeerde economie en filosofie en is stichter en voorzitter van Incofin IM, een impact-investeerder die onder meer in micro-financieringsinstellingen wereldwijd investeert.

Luc Haegemans studeerde rechten en internationaal management. Hij heeft tal van functies bekleed bij BNP Parisbas Fortis waar hij onder meer Secretaris-generaal en lid van het directiecomité was. Hij was ook directeur van microStart, de grootste microfinancieringsinstelling van België.

Koen Schoors is econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Hij is ook onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van Trividend, het Vlaams investeringsfonds in de sociale economie.

Leen Van den Neste is licentiaat in de rechten en accountancy. Ze heeft uitgebreide ervaring als bankier en is momenteel voorzitter van het directiecomité van vdk bank die sterk inzet op ethisch verantwoord bankieren.

John Vanwynsberghe studeerde recht en economie en is momenteel algemeen directeur bij Hefboom dat financiering, consulting en dienstverlening biedt aan sociale en duurzame organisaties en sectoren.

Moderator zal Jago Kosolosky leidt het gesprek in goede banen.

Dit panelgespek maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van toen en nu. Lees meer …

Gegevens

Datum:
18 april 2023
Tijd:
20:00-21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://www.ucsia.org/grote-vragen-barokke-influencers/microfinanciering-tussen-solidariteit-en-gewin/

Locatie

Universiteit Antwerpen – Promotiezaal Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7
Antwerpen, 2000 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

UCSIA
Telefoon
+32 (0) 3 265 49 60
E-mail
info@ucsia.be
Bekijk de site van Organisator