Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 4 over Schilderkunst en mecenaat met RiseOne en Ingrid Stevens
In de vierde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de barokke schilderkunst in de 17de eeuw en de invloedrijke ‘street art’ vandaag: Peter Paul Rubens meets RiseOne.
RiseOne is het alter ego van geboren en getogen Antwerpenaar Yvon Tordoir. Zijn grafittikunstwerken zijn te zien over heel Europa en daarbuiten. Barok betekent voor hem tegen de regels ingaan, iets doen wat niet volgens de norm is. In ‘Antwerp Baroque’, een van zijn bekendste werken aan de Eiermarkt van Antwerpen, verwerkte hij op een kalligrafische manier typisch barokke elementen, zoals de krullen en de bloemen. Het monumentale eerbetoon aan Antwerpen als barokstad is een toeristische trekpleister.
Peter Paul Rubens, die in de 17de eeuw al wereldberoemd was, werkte als bekende barokschilder vooral in opdracht. Als ondernemer had hij verschillende mecenassen, zoals de aartshertogen Albrecht en Isabella, maar ook de jezuïeten. Zij bestelden onder meer verschillende werken bij hem voor de inrichting van de Sint-Carolus Borromeuskerk, het brandpunt van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’.
Met Ingrid Stevens, bestuurder bij Leo Stevens Private Banking én investeerder met een hart voor kunstenaars en de museale wereld, toetst Anke het mecenaat aan de hedendaagse kunstpraktijk. Biedt een moderne vorm van mecenaat mogelijkheden en oplossingen voor problemen waar kunstenaars en de bredere artistieke wereld mee worstelen vandaag? Ingrid geeft een inkijk in hoe zij als ambassadeur of ‘artbassador’ bruggen bouwt tussen de financiële wereld en het culturele veld.
Meer weten over de link tussen Peter Paul Rubens en de jezuïeten?
In de tentoonstelling Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen kan je op verschillende plekken unieke werken van Rubens ontdekken. Zo reconstrueren we in het Museum Snijders&Rockoxhuis, aan de hand van bijzondere internationale bruiklenen, de plafondschilderijen die Rubens maakte voor de Sint-Carolus Borromeuskerk en die door de brand in 1718 verwoest werden.