Jesuit astronomers with Kangxi Emperor 1690-1705 Beauvais (c) Philippe Behagle, Public domain, via Wikimedia Commons
Maart-November 2023

Lezing

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China. Alles onder de hemel

20 november 2023 20:00 21:30

Gratis

Boekvoorstelling van ‘Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China. Alles onder de hemel’ (Pelckmans), geschreven door VRT-journaliste Veerle De Vos. De auteur stelt de inhoud van boek voor en gaat daarna in gesprek met sinologen Mario Cams (University of Oslo/KU Leuven) en Dorien Emmers (KU Leuven).

In 1656 vertrekken 3 vrienden, alle drie leden van de Orde van Jezus, vanuit de zuidelijke Nederlanden naar het onbekende en gesloten Chinese rijk, op dat moment een van de gevaarlijkste reizen ter wereld. Amper 70 jaar eerder hebben de jezuïeten als eerste Westerlingen de toelating gekregen om zich in China te vestigen. De West-Vlaming Ferdinand Verbiest wordt aangesteld als mandarijn-astronoom in de Verboden Stad in Peking, Philippe Couplet uit Mechelen en Franciscus de Rougemont uit Maastricht gaan er aan bekeringswerk doen in de buurt van Shanghai. Alle drie hebben ze zich grondig verdiept in de Chinese taal en literatuur alvorens in China aan het werk te gaan.

Tijdens zijn tijd aan het hof ontwikkelt Verbiest een nauwe band met de jonge keizer, maar raakt hij ook verstrikt in een web van intriges en jaloezie, die hem bijna zijn leven kosten. In ruil voor zijn diensten aan het hof kunnen de andere jezuïeten, waaronder zijn vrienden, in alle stilte het christendom verspreiden. Ze vertalen religieuze en wetenschappelijke werken uit Europa in het Chinees en vertalen Chinese klassiekers, zoals het werk van Confucius, in het Latijn. Volgens critici worden ze “plus Chinois que les Chinois”.

De ontdekking van China is het verhaal van de eerste echte ontmoeting tussen China en het Westen, over begrip en onbegrip, over nieuwsgierigheid en culturele confrontaties, over vriendschap en bedrog. Maar in de eerste plaats is het een onwaarschijnlijk avonturenverhaal, waarbij de auteur hun reis reconstrueert vanuit de Vlaamse en Brabantse steden, via Lissabon en Kaap de Goede Hoop naar China. En dan weer terug, wanneer Philippe Couplet in opdracht van Verbiest samen met een jonge Chinees een propagandatocht onderneemt langs het hof van Lodewijk XIV in Versailles en koning Charles II in Londen.

Wat leverde deze eerste ontmoeting beide partijen op? En kunnen we nog iets leren van de blik waarmee de jezuïeten naar China keken, in een tijd waarin China steeds assertiever – opnieuw- zijn plaats opeist in de wereld?

Mario Cams behaalde een doctoraat in de sinologie aan de KU Leuven. Hij is momenteel hoofddocent aan het Departement Culturele Studies en Oosterse Talen van de Universiteit van Oslo. Hij heeft een interesse voor de ‘history of knowlegde’ en deed onderzoek naar en publiceerde over vroegmoderne globale interacties, geschiedenis van het late keizerrijk van China (de Qing-dynastie), en de geschiedenis van de cartografie. Hij is de auteur van Companions in Geography: East-West Collaboration in the Mapping of Qing China (c.1685–1735) (Leiden: Brill, 2017). Vanaf september 2023 is hij onderzoeksprofessor aan de KU Leuven.

Dorien Emmers studeerde sinologie en economische wetenschappen en behaalde een doctoraat in de economie. Ze is werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en als onderzoeker aan het Stanford Center on China’s Economy and Institutions. Ze geeft vakken over binnen- en buitenlandse politiek van China en Chinese economie. Ze doet voornamelijk onderzoek naar de vorming van menselijk kapitaal, sociale mobiliteit en de ontwikkeling tijdens de vroege kindertijd in China. Ze is bijzonder goed geplaatst om vanuit een hedendaagse bril te kijken naar de relatie tussen China en het Westen en de plaats van de wetenschappen daarbij.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van toen en nu. Lees meer …

Organisator: UCSIA

+32 (0) 3 265 49 60

View Organizer Website

Locatie: Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Prinsstraat 13
Antwerpen, 2000 België
View Venue Website