Het interieur van barokke kapel van de Bovensodaliteit.
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Sodaliteit herontdekt. Nieuwe bronnen voor een visuele reconstructie van de bovensodaliteit van het Antwerpse Professenhuis.

7 februari 2023 20:00-21:00

Gratis

Wat nu de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is, was tot 1773 een indrukwekkende barokke kapel. Na de opheffing van de jezuïetenorde raakten de kunstschatten verspreid. De belangrijkste kunstwerken, waaronder twee werken van Van Dyck en één van Rubens, werden aangekocht door keizerin Maria-Theresia en behoren momenteel tot de topstukken van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Doorgedreven onderzoek van Steven Van Impe en masterstudente Marijke Drijbooms heeft de afgelopen jaren nieuwe archivalische en iconografische bronnen aan het licht gebracht, waardoor we nu veel meer weten over het interieur van de Bovensodaliteit. In het kader van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ komt er in de Nottebohmzaal een tentoonstelling waarbij het interieur van de Bovensodaliteit geëvoceerd zal worden.

Het interieur van barokke kapel van de Bovensodaliteit.
Het interieur van barokke kapel van de Bovensodaliteit.

Het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis nodigde Steven Van Impe uit voor een digitale lezing als voorsmaakje van de tentoonstelling. Steven is curator bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

U hoeft niet vooraf in te schrijven voor dit webinar. De link verschijnt binnenkort op de website van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis.

Organisator

Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis
E-mail
info@gvag.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Online