Liz Bucar
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waarom spiritueel shoppen in alle hoeken van de wereld een probleem kan zijn

3 mei 2023 20:00 21:30

€5

Volgde jij al eens een les yoga? Als je de websites van westerse yogascholen en fitnesscentra mag geloven, heeft het niets dan voordelen: het ontspant lichaam en geest. Het verstevigt je spieren, verbetert je houding, vergroot je lenigheid, …

Maar wist je dat yoga ontstaan is in de hindoeïstische traditie? Niet als sport of als ontspanning na een drukke werkdag, maar als religieuze oefening om dichter bij het goddelijke te komen. Is het wel oké om een religieuze praktijk te ontdoen van zijn spirituele betekenis en te lenen voor ons persoonlijk welzijn?

Religieus ethicus Liz Bucar bekijkt deze vraag door de lens van de culturele toe-eigening. Ze put uit haar eigen ervaring als gecertificeerd Kripalu yogadocent om de morele risico’s van intercultureel lenen te onderzoeken.

Liz Bucar is een bekroond auteur en Professor of Religion aan de Northeastern University in de VS. In haar nieuwste boek, ‘Stealing My Religion’, onderzoekt ze de ethische dilemma’s van religieuze toe-eigening, in feite een vorm van culturele toe-eigening, en wat de gevolgen daarvan zijn. Bucar tast de grenzen af van het lenen van kleding, doctrines en rituelen van het christendom, de islam en het hindoeïsme, denkt na over haar eigen misstappen, en ze komt tot een verrassende conclusie: de manier om religieuze toe-eigening te vermijden, is niet om minder te lenen, maar om meer te lenen.

Na de lezing schuiven schrijver en theoloog Jonas Slaats en de Indiase juriste Shilpi Pandey mee aan op de sofa voor een boeiend gesprek over hedendaagse spiritualiteit.

Als theoloog en schrijver beweegt Jonas Slaats (Gent, 1980) zich steeds op de snijlijnen van religie, politiek en mystiek. Na zijn filosofische, antropologische en theologische studies engageerde hij zich in verschillende vormen van lokaal en internationaal vredeswerk met een focus op mensenrechten, multiculturaliteit en interreligieuze dialoog. Professioneel is hij vandaag werkzaam als docent levensbeschouwelijke vakken in het hoger onderwijs. In zijn jongste boek, Religie herzien, doorprikt hij de meest hardnekkige misvattingen over religie en met zijn podcastreeks, Groetjes uit Shambhala werpt hij een kritische blik op verschillende facetten van hedendaagse spiritualiteit.

Shilpi Pandey is doctoraatsonderzoeker aan de Faculteit Rechten en Criminologie van de VUB. Nadat ze eerst als advocate werkte in haar geboorteland India, verhuisde ze naar Europa om haar academische ambities na te streven. Ze behaalde een master-na-master in internationaal en Europees recht. Haar onderzoek richt zich op het snijvlak van religie, gender en koloniale kennisproductie in de context van vrouwenrechten. Shilpi schreef voor verschillende tijdschriften en boeken. Haar meest recente artikel Brown Women Saving Brown Women – Setting New Narratives of an Acceptable Voice verscheen in het Journal of Critical Southern Studies. Door haar Indiase afkomst kent ze de religieuze en culturele praktijken van het hindoeïsme door en door. Ze is ook een fervent yogabeoefenaar.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van toen en nu. Lees meer …

Liz Bucar
Liz Bucar
Jonas Slaats
Shilpi Pandey
Shilpi Pandey

Organisator: UCSIA

+32 (0) 3 265 49 60

Bekijk de site van Organisator

Locatie: De Roma

Turnhoutsebaan 286
Borgherhout (Antwerpen), 2140 Belgium
+ Google Maps
+32 (0)3 600 16 60
Bekijk de site van Locatie