Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen
Maart-November 2023

Documentairereeks ‘Barokke Influencers’

Heb jij ‘Barokke Influencers’ gespot op ATV? Tijdens deze reeks reportages reizen we doorheen de barok in Antwerpen, langs het interbellum naar vandaag: de ideale aanloop voor de aftrap van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ op 22 april!

De voorbije weken trok reporter Walter Schrooten op pad met zijn camera en een rugzak vol research om het verhaal van Barokke Influencers te vertellen. Hij sprak met verschillende betrokken partijen, zoals curatoren, onderzoekers, historici, kunstkenners én kunstenaars.

Woon je niet in de regio Antwerpen of heb je de reeks gemist? Niet getreurd! Je kan alles hier integraal herbekijken.

Aflevering 1

De jezuïeten bouwen de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sodaliteit op het plein dat vandaag het Conscienceplein is. Na de val van Antwerpen wordt Brabo op het stadhuis vervangen door Maria; dat gebeurt met veel spektakel. De kapel van de Sodaliteit wordt gereconstrueerd in ‘immersive reality’.

Aflevering 2

Rubens werkt mee aan de Sint-Carolus Borromeuskerk en ontwerpt onder andere het altaar. De schilderijwissel in de Sint-Carolus Borromeuskerk is een geniaal idee van de jezuïeten. De jezuïeten werken ook op kleine schaal, met devotieprenten. Ook moderne kunst komt aan bod tijdens het festival Barokke Influencers. We bezoeken het atelier van Nadia Naveau.

Aflevering 3

We bekijken het indrukwekkendste stukje barok in Antwerpen: de Houtappelkapel in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Daarna ontdekken we het appartement van Jozef Peeters – de eerste abstracte schilder in ons land die van zijn eigen appartement een echt kunstwerk maakte. En we maken kennis met de Pelgrimbeweging die tijdens het interbellum moderne kunst en de katholieke traditie met elkaar wilde verzoenen.

Aflevering 4

De Sint-Carolus Borromeuskerk werd gebouwd als dé baroktempel van de Lage Landen. In juli 1718 werd de kerk getroffen door de bliksem. De brand die daarop volgde, verwoestte een groot deel van het interieur waaronder ook 39 plafondschilderijen van Rubens. Gelukkig zijn er nog schilderijen en tekeningen van hoe het er vroeger uitzag. De jezuïeten gaven zondagsschool aan de kinderen van de arbeidersklasse in de gaanderijen van de kerk, ongetwijfeld het mooiste klaslokaal ter wereld. In het interbellum ontstond er een kunstegenootschap dat – net als in de barok – met kunst en vanuit een religieuze inspiratie een antwoord probeert te geven op de crisis. De Pelgrim onderzocht hoe gemeenschapskunst de samenleving kan samenhouden. Een van hun mijlpalen is de bouw van het Sint-Lievenscollege.