Peter Paul Rubens, Esther voor Ahasverus, olieverf op paneel, modello voor een plafondschilderij, ca. 1620, London, The Courtauld Institute of Art, P.1978.PG.367, 50,1x72,2 cm (62,3x60,7x5,9), © the courtauld, london (samuel courtauld trust)
Maart-November 2023

Expo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

22 april 2023 08:00 16 juli 2023 17:00

€18 Standaardtarief combiticket
*Meer informatie over de verschillende kortingstarieven vindt u onderaan deze pagina.

Een bijzondere tentoonstelling op drie historische locaties – de gaanderijen van de Sint-Carolus Borromeuskerk, het Museum Snijders&Rockoxhuis en in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience* – vormt het hart van het festival. Ze laat je de barok op een verrassende manier ervaren. De tentoonstelling richt de aandacht op een bijzondere soort in­fluencers van vier eeuwen geleden: de jezuïeten. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, prenten en archiefdocumenten wordt duidelijk hoe de hoofdrolspelers uit het 17de-eeuwse Antwerpen dachten, droomden, werkten en hun geloof beleefden. De Sint-Carolus Borromeuskerk is de plek bij uitstek om het verhaal van Barokke In­fluencers te vertellen. De kerk werd gebouwd in opdracht van de jezuïeten, en is het resultaat van samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars. Het bekendst is de inbreng van Peter Paul Rubens.

EEN UNIEKE BEELDTAAL

In de gaanderijen van de Sint-Carolus Borromeuskerk ontdek je het Antwerpen van de 17de eeuw. De Scheldestad was toen een kosmopolitisch handelscentrum waar de jezuïeten een hoofdrol speelden. Met behulp van unieke documenten, prenten en kunstobjecten brengt de tentoonstelling hun ‘volgers’ van toen in beeld. In eerste instantie volgers in eigen huis: scholieren van het college, ‘geestelijke dochters’ die hun werk ondersteunden. De orde drukte ook een stempel op het Antwerpse straatbeeld. En net als vandaag probeerde ze een internationaal publiek te overtuigen, met beelden en afbeeldingen, om het aantal volgers zo hoog mogelijk te krijgen en hen zo diep mogelijk te raken. Zo krijg je een beeld van de unieke beeldtaal waarmee de jezuïeten hun tijdgenoten probeerden te overtuigen. De tentoonstelling toont devotieprenten, etsen en boeken uit de collecties van verschillende erfgoedinstellingen, waaronder het Ruusbroecgenootschap. Je kunt er ook een unieke reeks ‘affixiones’ bewonderen. Deze beschilderde doeken met allegorische voorstellingen maken deel uit van het patrimonium van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

EEN VERLOREN KUNSTSCHAT

In het Museum Snijders&Rockoxhuis staat de bekendste Antwerpse barokschilder en barokke influencer centraal: Peter Paul Rubens. De jezuïeten waren een belangrijke opdrachtgever van de Antwerpse meester. Op hun vraag realiseerde Rubens 39 plafondschilderingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk die bij de brand van 1718 verloren gingen. De tentoonstelling wekt die verloren kunstschat weer tot leven aan de hand van de bewaard gebleven olieverfschetsen van Rubens’ eigen hand en met binnen- en buitenlandse topstukken van Rubens, Jacob de Wit en Daniël Seghers

EEN BAROKKE KAPEL

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ontdek je het ware verhaal van de Nottebohmzaal. Op deze plek bevond zich in de 17de eeuw het gebouw de Sodaliteit, een broederschap waar ook Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en heel wat andere Antwerpse barokkunstenaars lid van waren. Op de plaats van de huidige Nottebohmzaal lag tot 1773 de schitterend ingerichte barokke kapel van de Sodaliteit. Tussen de luxe marmeren muurbekleding hingen tientallen schilderijen. Tijdens het onderzoek naar de inrichting van de barokke kapel doken veel vragen op. Van wie waren de kunstwerken aan de muren en plafonds en wat stelden ze voor? En vooral: waar bevinden de schilderijen zich vandaag? De tentoonstelling neemt je stap voor stap mee in het onderzoek.

*De tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek gaat wat langer door tot het einde van augustus 2023. De andere twee locaties sluiten af op 16 juli 2023.

Locatie: Museum Snijders&Rockoxhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience & Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Carolus Borromeuskerk

Hendrik Conscienceplein
2000 Antwerpen
België

Open van maandag-zaterdag,
van 10-12.30 uur en van 14-17 uur
Gesloten op zondag en tijdens de eredienst. OPGELET! Op 8, 12, 14 en 15 juli is de kerk afwijkend geopend omwille van erediensten. Zie onder voor het overzicht.

Bekijk de site van de locatie

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
België

Open van dinsdag-zondag, 10-17 uur
Gesloten op maandag

Bekijk de site van de locatie

Museum Snijders&Rockoxhuis

Keizerstraat 10-12
2000 Antwerpen
België

Open van dinsdag-zondag, 10-17 uur
Gesloten op maandag

Bekijk de site van de locatie

Uitzonderlijke sluitingsmomenten van de expo in de kerk

Omwille van erediensten zal de expo in de kerk gesloten zijn op volgende momenten:

Zaterdag 8 juli 2023, 14-15 uur omwille van een huwelijk
Woensdag 12 juli in de voormiddag omwille van een uitvaart
Vrijdag 14 juli in de voormiddag omwille van een uitvaart
Zaterdag 15 juli 2023 in de voormiddag omwille van een huwelijk

Uitvaarten zijn niet ver vooraf in te plannen. Onze excuses indien u omwille van een uitvaart de expo toch niet kan bezoeken. 

Toegankelijkheid:

De expo in Sint-Carolus Borromeuskerk vindt plaats in de gaanderijen van de kerk. Die zijn enkel bereikbaar met de trap en dus niet toegankelijk met de rolstoel. Je kan delen van de gaanderijen wel zien vanop het gelijkvloers. Er is ook een audiogids aanwezig met de nodige informatie over de tentoongestelde stukken. Maar een gedetailleerd bezoek is helaas niet mogelijk met de rolstoel.

De Nottebohmzaal en Museum Snijders&Rockoxhuis zijn wel toegankelijk met de rolstoel.

Partners:

Universiteit Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Museum Snijders&Rockoxhuis, KU Leuven, Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus en TOPA vzw. Ontdek het volledige festivalteam.

Tarieven:

€18 Standaardtarief combiticket
  • Combiticket € 10 per persoon voor groepen vanaf 12 personen.
  • Combiticket € 10 voor jongeren (18-25 jaar) en houders van een A-card.
  • Combiticket € 5 voor houders van een museumpas*, Antwerp City Pass of ICOM-kaart.
  • Gratis voor schoolgroepen, -18-jarigen, personen met een handicap en houders van een leerkrachtenkaart.

*Houders van museumpas hebben gratis toegang tot de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Snijders&Rockoxhuis. Voor het combiticket waarin ook toegang tot de Sint-Carolus Borromeuskerk is opgenomen, is het tarief € 5.

Koop je tickets vooraf online, of ter plaatse aan de balie van Museum Snijders&Rockoxhuis of de Nottebohmzaal. Kocht je je ticket online? Meld je dan op het gekozen tijdstip aan bij de balie van de Erfgoedbibliotheek of in het Museum Snijders&Rockoxhuis. Daar zullen we je e-ticket ontwaarden en krijg je in ruil een stempelkaart mee. Met deze stempelkaart krijg je toegang tot elke andere expo zonder vooraf een tijdsblok te moeten reserveren. De andere bezoeken hoeven zelfs niet op dezelfde dag te gebeuren, maar het kan natuurlijk wel.

Rondleidingen:

Er zijn audiogidsen beschikbaar in de Sint-Carolus Borromeuskerk en in de Nottebohmzaal.

De gidsen van TOPA en Experience Antwerp begeleiden u graag bij uw bezoek aan ‘Barokke Influencers’.

Het aanbod bij TOPA:

• Een rondleiding in de Sint-Carolus Borromeuskerk: bezoek aan de expo en de kerk inclusief een blik achter het altaar!
(€ 85 voor een groep van max. 15 personen, duur: 2 uur. Toegangstickets voor de expo zijn niet inbegrepen in de rondleiding.)
• Een barokke stadswandeling doorheen de stad zonder bezoek aan de expo (€ 125 voor een groep van max. 20 personen, duur: 3 uur)

Voor meer informatie over deze rondleidingen verwijzen we u graag door naar TOPA. U kan hen bereiken per e-mail: info@topa.be.

Het aanbod bij Experience Antwerp:

• Een rondleiding in het Museum Snijders&Rockoxhuis (€ 115 voor een groep van max. 15 personen, duur: 1,5 uur): meer info & boekingen
• Een rondleiding in de Erfgoedbibliotheek (€ 115 voor een groep van max. 15 personen, duur: 1,5 uur): meer info & boekingen
• En een stadswandeling met een bezoek aan de drie locaties (enkel op dinsdagen en donderdagen, € 155 voor een groep van max. 15 personen, duur: 2,5 uur): meer info & boekingen

Voor meer informatie over deze rondleidingen verwijzen we u graag door naar Experience Antwerp. U kan hen bereiken op het nummer +32 3 205 56 05, of via het contactformulier op de website. Vergeet niet om ook tickets te boeken, want die zijn niet inbegrepen in de rondleiding.

Catalogus:

De catalogus bij de tentoonstelling is verschenen bij uitgeverij Hannibal.

28 x 23 cm
208 pagina’s
Hardcover
Nederlandstalige editie
Quadrichromie
ISBN 978 94 6466 624 3

€ 49,95

Bestel het boek !

Reviews:

Zopas zag ik de expo Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen, verspreid over drie locaties: Erfgoedblibliotheek Hendrik Conscience, de Sint-Carolus Borromeuskerk en Museum Snijders&Rockoxhuis. Meer bekende ‘influencers’ als Rubens en van Dyck wijzen uiteraard de weg, maar net zo goed zijn er de charmante sporen van vergeten geestelijken en onbekende kunstenaars. Dankzij het festival Barokke Influencers viel ik van de ene verrassing in de andere. En dat door simpelweg met de blik van de jezuïeten door het Antwerpen van de barok te struinen. Gek eigenlijk dat niemand daar eerder op was gekomen.

Bart Van Loo, auteur van De Bourgondiërs 

In de voorbije decennia verscheen er elk jaar wel een studie over de Gouden Eeuw van Antwerpen. Die massale aandacht is volledig terecht. Het valt trouwens op dat de historici telkens weer andere invalshoeken vinden en daarbij zelden in elkaars vaarwater terechtkomen. Het zegt veel over het immense belang van de stad op economisch, maatschappelijk, religieus en politiek vlak in de 16de eeuw. Het bewijst eveneens dat de rijkdom aan benaderingen onuitputtelijk is.

Met het stadsfestival Barokke Influencers wordt nu eindelijk ook een reeks tentoonstellingen, concerten en debatten gewijd aan de eeuw die erna kwam: de 17de eeuw. Nog nooit werd de enorme invloed van de jezuïeten en de barok zo zorgvuldig en attractief voor een breed publiek in beeld gebracht als nu.

Een bezoek aan de tentoonstelling in de fenomenale Sint-Carolus Borromeuskerk, onze barokke parel, schonk mij voldoende inspiratie om op nog maar eens een andere manier naar die 17de eeuw te kijken. Ik zal niet lang dralen om ook de beide andere grote presentaties in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Snijders&Rockoxhuis te bezoeken. Ik dacht al een en ander te weten over de ‘barokke’ 17de eeuw van Antwerpen, maar dat bleek een vergissing die ik dankzij Barokke Influencers kan rechtzetten.

Kurt Van Eeghem, schrijver, kunstminnaar en radio-icoon