Els Hertogen © Mies Cosemans
Maart-November 2023

Podcast ‘Barokke Influencers’: aflevering 2 met Els Hertogen (directeur 11.11.11) over solidariteit

Tweewekelijks op donderdag lanceren we een nieuwe aflevering van de podcast Barokke Influencers. De eerste aflevering met Jaouad Alloul lanceerden we naar aanleiding van de persvoorstelling.

In de tweede aflevering duikt Anke Verschueren samen met Els Hertogen, directeur van 11.11.11, in het complexe begrip solidariteit. Volgens Van Dale betekent solidariteit een gevoel van een-zijn met anderen, samenhorigheid. Jezuïeten in de 17de eeuw worstelden al met het spanningsveld tussen solidariteit en verantwoordelijkheid. Voor hen was solidariteit een fundamentele waarde die een centrale rol speelde in al hun bezigheden. 

Eén van de invloedrijkste jezuïeten tijdens de barok was Leonardus Lessius uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij was moraaltheoloog en ethicus en in zijn traktaten zitten een aantal baanbrekende ideeën over solidariteit vervat. Anke legt aan Els Hertogen vijf stellingen voor die geïnspireerd zijn op de intellectuele nalatenschap van Lessius.

Zijn solidariteit en liefdadigheid hetzelfde? Bestaat zuiver altruïsme? Moet het algemeen belang altijd voorop staan? 

Download het transcript. | Bekijk alle podcastafleveringen.

Solidariteit was een van de ‘Grote Vragen’ waar we ons in het voorjaar 2023 over bogen in het kader van ‘Barokke Influencers’. De Albanese schrijver en academica Lea Ypi gaf op 29 maart 2023 de aftrap van deze thematische lezingencyclus