Zoek-Stadion, artistiek laboratorium van 24 juni tot en met 3 december 2023 in het Havenhuis in Antwerpen
Maart-November 2023

Beleving

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ArtWork / De Jonge Academie in Zoek-Stadion

6 oktober 2023 18:00-4 november 2023 17:30

Gratis

Hoe staan kunstenaars in dialoog met de wereld? En hoe kunnen ze mee nadenken over de uitdagingen van de toekomst? Nadia Naveau en vijf hedendaagse kunstenaarscollectieven veroveren het Havenhuis met het artistiek laboratorium ‘Zoek-Stadion’. Daarmee legt het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ niet alleen de brug tussen verleden en heden, tussen traditie en vernieuwing, maar ook tussen kunst en het bredere maatschappelijke debat. 

Vanaf 6 oktober zet De Jonge Academie met ArtWork: Conversations about Care for Artists’ Careers de loopbaan van de jonge kunstenaar centraal in ‘Zoek-Stadion’.

Jonge kunstenaars worden in het begin van hun traject geconfronteerd met verschillende spelers uit het kunstonderwijs en het werkveld die invloed hebben op hun verdere ontwikkeling en het carrièrepad dat ze zullen volgen. Deze gatekeepers kunnen sterk verschillen per kunstdiscipline, maar ze spelen altijd een grote rol in de vorming van de artistieke identiteit van de jonge kunstenaar enerzijds en een duurzame artistieke carrière anderzijds. In het kader van het stadsfestival voor traditie en vernieuwing Barokke Influencers, organiseren de Jonge Academie en het Antwerpse Havenhuis daarom een reeks debatten die de zorg voor onze nieuwe generaties kunstenaars bevraagt.

Op drie woensdagen in oktober 2023 brengen we een groep van de eerder genoemde gatekeepers uit één cluster van kunstdisciplines bij elkaar en debatteren we over hoe al deze spelers het traject van kunststudent tot volwaardig kunstenaar beïnvloeden. De voertaal van de debatten is het Engels.

Elke woensdagmiddag houden we een live tentoonstelling waarin we elkaar ontmoeten en dit gesprek aangaan. Deze ontmoeting wordt gedocumenteerd door middel van video-opnames en montage, transcriptie, audioclips, fotografische opnames en tekeningen. Deze overblijfselen getuigen van onze live momenten en worden wekelijks aangevuld. Op deze manier groeit de tentoonstelling organisch gedurende de maand oktober. Hoewel er in Vlaanderen tal van kunstdisciplines erkend worden en er veel overlappingen zijn, kozen we er om praktische redenen voor om het kunstveld op te delen in drie clusters: Mixed Media en Film; Podiumkunsten en Muziek; Beeldende Kunst en Kunst in de Openbare Ruimte. Binnen elke cluster zullen we aan dezelfde vragen werken, zodat we aan het einde van de maand een wrap-up kunnen voorzien waar we deze verschillende velden samenbrengen om tot een overkoepelende stand van zaken te komen.

Op woensdagmiddag vullen we de installatie ‘Zoekstadion’ met mensen die in gesprek willen gaan over carrièrestarters in de specifieke artistieke velden waarin ze werken, als kunstenaar zelf of als facilitator. Bezoekers kunnen tussen de sprekers gaan zitten en luisteren of deelnemen. Of ze kunnen door de installatie lopen terwijl ze naar de live discussies luisteren. Ondertussen zal een filmmaker de discussies vastleggen vanuit verschillende gezichtspunten in de installatie, een grafisch ontwerper zal de discussies visualiseren door middel van tekeningen op de muren van de installatie, een simultaan vertaalprogramma zal de discussies op het scherm transcriberen, en elke spreker zal een object meebrengen dat relevant wordt geacht voor het thema en dat zal worden toegevoegd aan de installatie. Op die manier zal de installatie na elke woensdag groeien.

De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid.

Voormalig JA-lid en kunstenaar Lodewijk Heylen verzorgt de artistiek-technische coördinatie op locatie in het Antwerpse
Havenhuis. JA-lid en kunstenaar Kevin Trappeniers zal de live events modereren.

Conversations about Care for Artists’ Careers

Openingsreceptie op vrijdag 6 oktober 2023, 18.00 – 22.00 uur

Debat over Mixed Media & Film op woensdag 11 oktober 2023, 14.00 – 17.00 uur
Host: Christina Stuhlberger | Co-host: Sander De Ridder
Sprekers: Eva Van Tongeren, Vincent Stroep, Pascal Vandelanoitte, Ben de Raes, Nikol Wellens, e.a.

Debat over uitvoerende kunsten (spoken word, drama, dans en muziek) op woensdag 18 oktober 2023, 14.00 – 17.00 uur
(in samenwerking met Articulate)
Host: Kevin Trappeniers en Annelies Van Assche | Co-host: Kurt Bertels en Zoë Gyselinck
Sprekers: Tuur Marinus, Karen Joosten, Mokhallad Rasem, Nikol Wellens, Amina Iddrisu, e.a.

Interne JA-dag op donderdag 19 oktober 2023

Debat over beeldende kunsten en kunst in de openbare ruimte op woensdag 25 oktober 2023, 14.00 – 17.00 uur
(in samenwerking met Articulate)
Hosts: Nicolas Baeyens en Lodewijk Heylen | Co-host: Kevin Trappeniers
Sprekers: Sergio Servellón, Stella Lohaus, Laurence Petrone, Maarten Inghels, Bart Vanderbiesen, Vedran Kopljar, Nikol Wellens, e.a.

Wrap-up symposium op zaterdag 28 oktober 2023, 15.00 – 18.00 uur
Hosts: JA-leden Nicolas Baeyens + Annelies Van Assche, hosts van de werkgroep
Meer info over de sprekers volgt binnenkort.

Bekijk alle events van ArtWork!

Over Zoek-Stadion:
Lees meer en ontdek alle events!
Volg Zoek-Stadion op Instagram of Facebook:
@zoekstadion #zoekstadion

Praktische informatie

ArtWork loopt van 6 oktober tot 4 november in Zoek-Stadion in het Havenhuis van Antwerpen. Naar aanleiding van dit startschot vrijdag 6 oktober 2023 zal het Havenhuis die avond langer open zijn tot 22.00 uur. Van 18.00 uur bieden we je ook graag een glas en een hapje aan.

Zoek-Stadion is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 17.30 uur. Gesloten op zondag. Zoek-Stadion is uitzonderlijk gesloten op woensdag 1 november omwille van de feestdag.

Zoek-Stadion bevindt zich in de inkomhal van het Havenhuis, die is vrij toegankelijk voor iedereen.

Wil je graag het volledige Havenhuis bezoeken? Vergeet dan niet om vooraf een gids te boeken via Experience Antwerp.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gegevens

Begin:
6 oktober 2023 18:00
Einde:
4 november 2023 17:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
,

Locatie

Het Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
Antwerpen, 2030 Belgium
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Jonge Academie
Telefoon
02 550 2332
E-mail
info@jongeacademie.be
Bekijk de site van Organisator