Maart-November 2023

Lezing

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Wiskunde en wetenschappen als kunst voor morgen

25 oktober 2023 20:00 21:30

€10 standaardtarief (€ 5 voor jongeren -26)

Al van bij hun ontstaan erkenden de jezuïeten de relevantie van het onderwijs als een sturende kracht voor de toekomst. Onderricht van de generaties van morgen gaf de jezuïeten de mogelijkheid om een blijvende impact te hebben op de samenleving. De jezuïeten onderscheidden zich dan ook van andere ordes doordat ze, ook vandaag nog, intensief inzetten op onderwijs.

In dat onderwijs voorzagen (en voorzien) de jezuïeten een belangrijke rol voor wiskunde (te verstaan in een brede zin, met een toepassingsgebied dat onder meer boekhouding, astronomie, chronologie, navigatie, fysica en ingenieurswetenschappen omvat). Meer nog, het belang van wiskunde gebruikten de jezuïeten zelfs als argument om in de 17e eeuw een jezuïetencollege in Antwerpen op te richten. Ook vandaag vormen wiskunde en wetenschappen uitgangspunten voor het onderzoeken en aanpakken van de zogenoemde ‘wicked problems’ in onze huidige samenleving. Daarmee nemen wiskunde en wetenschappen een fundamentele rol in ons onderwijs en in de vorming van jongeren.

Ann Dooms, professor wiskunde aan de VUB, beargumenteert dat wiskunde en abstract denken als echte kunsten de verbeelding zodanig stimuleren dat ze ongekende patronen blootleggen en het onmogelijke mee werkelijkheid helpen worden.

Manuel Sintubin, geoloog aan de KU Leuven, toont daarnaast aan de wetenschappen onze blik op de menselijke tijd op aarde fundamenteel hebben veranderd, maar dat diezelfde menselijke aanwezigheid op aarde een onuitwisbare impact heeft op de geologische ontwikkeling van de planeet. Onze acties van vandaag laten diepe sporen na, en juist daarom moeten we in heel andere tijdsschalen leren denken om de toekomst van de (mens op) aarde vorm te geven.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van toen en nu. Lees meer …

Organisator: UCSIA

+32 (0) 3 265 49 60

View Organizer Website

Locatie: De Studio

Maarschalk Gérardstraat 4
Antwerpen, België
03 260 96 10
View Venue Website