Prent uit ‘Imago primi saeculi Societatis Iesu a Prouincia Flandro-Belgica euisdem Societatis repreasentata.’ (Antwerp: Ex officina Plantiniana Balthasaris Moreti, 1640) © Pius XII Memorial Library, Saint Louis University
Maart-November 2023

Lezing

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Missions, Maps & Mediators. Influential Encounters between Jesuits and Native Americans

7 november 2023 20:00-22:00

Gratis

In de zeventiende eeuw leverde de kerk immense inspanningen om het ene, ware, katholieke geloof overal te verspreiden. De ontdekking van nieuwe gebieden en volkeren zette hen nog meer aan missies op te zetten in alle windrichtingen om zieltjes te winnen. Goedschiks als het kon, kwaadschiks als het moest. Want om zoveel mogelijk individuen te redden was het noodzakelijk om het katholieke geloof zo nodig op te leggen. Deze modus operandi bepaalde in belangrijke mate de relaties en machtsverhoudingen en heeft verstrekkende gevolgen tot vandaag.

Dankzij hun onvergelijkbare en brede netwerk van missieposten hebben de jezuïeten een zeer grote stempel gedrukt op het katholieke missieverleden. Bovendien hielden ze daarvan nauwkeurig verslag bij en maakten ze ook vele kaarten van de pas ontdekte gebieden. Die documenten bieden een ongekende inkijk in hun manier van werken. De brieven en kaarten waren uitdrukking van de koloniale expansie, maar waren ook het resultaat van transculturele communicatie. Tijdens een lezingenavond met afrondend panelgesprek onder leiding van Christiane Stallaert onder de titel Missions, Maps and Mediators. Influential Encounters between Jesuits and Native Americans gaan Mirela Altic en Francismar Alex Lopes de Carvalho dieper in op deze geschiedenis. Professor Altic staat stil bij de incorporatie van inheemse kennis in de jezuïetenkaarten, terwijl professor Carvalho laat zien hoe ook lokale elementen werden opgenomen om het katholieke geloof  te verspreiden.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van toen en nu. Lees meer …

Gegevens

Datum:
7 november 2023
Tijd:
20:00-22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://www.ucsia.org/big-questions-baroque-influencers/missions-maps-mediators/

Locatie

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
Antwerpen, 2000 België
Telefoon
03 338 87 10
Bekijk de site van Locatie

Organisator

UCSIA
Telefoon
+32 (0) 3 265 49 60
E-mail
info@ucsia.be
Bekijk de site van Organisator